YouTube
NOS NieuwsAangepast

Wekelijkse Lotto-trekking op tv is niet echt

De Lottotrekking die wekelijks op zaterdagavond wordt uitgezonden op SBS6 is niet wat het lijkt. Een Lottospeler tipte de NOS dat het hem opviel dat bij het vallen van de balletjes steeds dezelfde beelden worden gebruikt.

Het viel hem op dat het getrokken balletje 8 op de trekkingen van 9 en 16 december op exact dezelfde manier in de koker valt. "Dat klopt", zegt een woordvoerder van de Lotto. "Het vallen van de balletjes is individueel gefilmd en wordt voor elke tv-uitzending aan elkaar gemonteerd op basis van de vastgestelde trekking door de notaris eerder die dag."

Lotto-trekkingen naast elkaar

De Nederlandse Loterij geeft als reden voor het gebruik van de opgenomen beelden dat de loterij geen mogelijkheid heeft om rechtstreeks uit te zenden vanaf kantoor. "Vorig jaar werkten we om die reden nog met een computeranimatie. Maar daar hadden mensen ook vragen bij, hoe dat dan zat."

Bij het invoeren van de Lotto 'nieuwe stijl', veranderde ook de tv-uitzending. Sinds 11 november worden de opgenomen beelden gebruikt.

Disclaimer

Om aan alle onduidelijkheid een einde te maken, heeft de Nederlandse Loterij vandaag besloten om op de website een disclaimer te zetten met een uitleg hoe de tv-uitzending in elkaar zit. "We zullen meer expliciet gaan melden wat mensen zien en waarom het zo gedaan wordt."

De woordvoerder van de Lotto benadrukt dat de trekking met de notaris toegankelijk is voor publiek. Op de vraag of daar vaak mensen bij zijn, zegt hij: "Niet altijd, maar toch wel regelmatig. Dat zijn vooral mensen die willen weten hoe het werkt, ook kunnen ze met de notaris in gesprek." Hij nodigt de tipgever, Tonny Aarts, uit om ook eens te komen kijken.

'Misschien is die trekking niet helemaal zuiver'

Aarts zou een uitnodiging van de loterij niet afslaan, zegt hij tegen de NOS. Hij vertelt dat hij zijn ontdekking deed uit teleurstelling. "Het was 6 januari, er was weer een trekking geweest. Ik had weer niks gewonnen. Toen kwam in me op: misschien is die trekking niet helemaal zuiver."

Vervolgens is Aarts gaan rondkijken op het YouTube-kanaal van de loterij. "Zodoende ben ik erachter gekomen dat het niet helemaal klopt." De verklaring die de Lotto heeft gegeven op zijn ontdekking noemt hij ongeloofwaardig, hij is van plan niet meer mee te spelen. "Totdat er een betere verklaring komt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl