Undercoverbeelden: goededoelenavond loopt uit de hand

Een jaarlijkse goededoelenavond van hooggeplaatste mannen uit de Britse bankenwereld, politiek, entertainmentindustrie en modewereld is uitgelopen op een reeks aanrandingen en ander seksueel grensoverschrijdend gedrag. 130 gastvrouwen hadden van de organisatie de opdracht gekregen strakke zwarte rokjes, bijpassend ondergoed en hoge hakken te dragen.

Een journalist van The Financial Times, Madison Marriage, ging undercover naar het evenement en beschrijft hoe zij en collega's opmerkingen te verduren kregen, onder hun rok werden gegrepen en anders werden geïntimideerd. Een man liet zelfs zijn geslachtsdeel zien aan een van de vrouwen. "Het is niet te beschrijven. Er zat een enorme hoeveelheid testosteron in de lucht", vertelt Marriage bij de BBC.

Een journaliste filmde stiekem op de benefietavond APT

In de krant staat dat bezoekers op het zes uur durende evenement aan de vrouwen vroegen of ze prostituee waren en of ze mee wilden komen naar een hotelkamer. Hostesses beschrijven dat de mannen niet van hun billen en heupen af konden blijven. Ook zouden ze geprobeerd hebben om hen tegen hun wil te zoenen.

Bij het damestoilet hield de organisatie in de gaten hoe lang de gastvrouwen binnen bleven. Als ze te lang op het toilet waren, werden ze teruggestuurd naar de zaal. Vrouwen die volgens de organisatie niet genoeg aandacht gaven aan de mannen kregen een reprimande.

Hoewel het gerucht al langer ging dat er aanrandingen plaatsvonden op de jaarlijkse avond, kwam het niet eerder in de media. Marriage kende de verhalen, maar veel andere gastvrouwen waren onaangenaam verrast. Volgens Marriage waren er ook vrouwen die zich als groep hadden aangemeld. Een aantal zei dat ze het wel leuk hadden gehad.

'Bizar en ongemakkelijk'

De goededoelenavond van The President's Club Charitable Trust wordt al 33 jaar georganiseerd en stond dit jaar in het teken van een Londens kinderziekenhuis. Het kinderziekenhuis, Great Ormond Street, geeft het opgehaalde bedrag terug aan de organisatie. "We zouden nooit geld aannemen dat op deze manier is ingezameld", zegt het ziekenhuis.

Er werden onder meer een lunch met minister van Buitenlandse Zaken Johnson en een thee-afspraak met gouverneur Carney van de Bank of England geveild. De veiling werd geopend door Sky News-presentator Jonny Gould, die de avond inleidde als "het minst politiek correcte evenement van het jaar".

The Financial Times noemt geen namen van mannen die er waren, maar heeft wel een gastenlijst in handen. Volgens de BBC was de Britse staatssecretaris van Onderwijs, Nadhim Zahawi, in ieder geval aanwezig. Hij vond het "bizar en ongemakkelijk". Britse politici spreken van misselijkmakend gedrag door de bezoekers van de avond.

The President's Club noemt het gebeurde tegenover de Financial Times onacceptabel. "De beschuldigingen zullen grondig worden onderzocht en er zal adequaat worden opgetreden."

STER reclame