Sanliurfa, vlak bij de grens met Syrië AFP

Nederlandse IS-verdachte aangehouden in Turkije

time icon Aangepast

De Turkse politie heeft in de zuidoostelijke provincie Sanliurfa een Nederlandse IS-verdachte gearresteerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat het gaat om een Nederlandse vrouw. Volgens Turkse media is het een vrouw van 24 uit Apeldoorn. Ook een Algerijn die in Nederland woont is gearresteerd.

De Turkse politie had informatie gekregen over vermoedelijke IS-leden die vanuit Syrië naar Turkije zouden zijn gesmokkeld. Hierop werd een operatie op touw gezet. Veertien mensen werden gearresteerd: twaalf buitenlandse terreurverdachten en twee Syriërs die hen de grens over hielpen. Een van hen is inmiddels vrijgelaten.

Bekend bij Nederlandse autoriteiten

"De vrouw is in 2016 door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken aangemerkt als een lid van een verboden organisatie. Haar tegoeden zijn toen ook bevroren", zegt correspondent Lucas Waagmeester in het NOS Radio 1 Journaal.

Het is onduidelijk wat er met de vrouw gaat gebeuren: "Óf ze wordt in Turkije berecht, óf ze wordt door Turkije uitgeleverd aan Nederland. Dat is niet eerder gebeurd", zegt Waagmeester.

Onder de groep arrestanten zou ook een hooggeplaatste IS-strijder zijn die aan het hoofd stond van de medische dienst van de terreurorganisatie.

Onder de buitenlandse verdachten zijn naast de Nederlandse zeven Algerijnen, twee Irakezen, een Egyptenaar en iemand met de Marokkaanse en Britse nationaliteit. Volgens een van de verdachten zijn enkelen van hen artsen van IS.

STER Reclame