NOS NieuwsAangepast

Thuisbezorger (19) dagvaardt Deliveroo om schijncontract

  • Marleen de Rooy

    Redacteur economie

  • Marleen de Rooy

    Redacteur economie

De 19-jarige thuisbezorger Sytze daagt thuisbezorgbedrijf Deliveroo voor de rechter omdat hij het niet eens is met zijn zzp-contract. Hij vindt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid.

Na eerdere protesten van bezorgers wordt het besluit van Deliveroo, om alle werknemers via een zzp-contract aan het werk te zetten, nu dus ook via de juridische weg bevochten.

Met hulp van een crowdfundactie, georganiseerd door de PvdA, heeft Sytze geld bij elkaar gekregen om een advocaat in te huren. Hij vindt dat zijn zzp-contract moet gelden als een arbeidsovereenkomst, waarbij hij dus werknemer is, en geen zelfstandige.

Betaald per bezorging

Afgelopen zomer besloot het thuisbezorgbedrijf om alleen nog maar met zzp'ers te werken. De fietsende bezorgers in loondienst zijn geleidelijk vervangen door zelfstandigen. Als zzp'er krijgt de bezorger betaald per bezorging en niet meer per uur.

Deliveroo stelt dat zowel de bezorgdienst als de bezorger netto meer verdiensten overhoudt. Maar de kritiek op deze aanpak is groot omdat er sprake zou zijn van schijnzelfstandigheid.

Boze bezorgers van Deliveroo

Tientallen bezorgers legden het werk neer en in de politiek was iedereen eensgezind: "Dit moet worden aangepakt". Ook minister Koolmees van Sociale Zaken zegt dat hij kwaadwillenden wil aanpakken, maar hij heeft op dit moment weinig middelen in handen om dat ook echt te doen. Het is wachten op nieuwe wetgeving en die is in de maak.

PvdA-Kamerlid Van Dijk noemt bedrijven als Deliveroo "de nieuwe boeven van de arbeidsmarkt". Hij vindt het noodzakelijk dat de druk wordt opgevoerd. "Het zou een unicum zijn als wij via een juridische zaak laten zien dat dit gewoon niet kan als je naar de wet- en regelgeving kijkt."

Niemandsland

Of Sytze in het gelijk wordt gesteld is nog maar de vraag. "Het wordt spannend omdat Deliveroo in een soort niemandsland stapt", zegt Van Dijk. Toch denkt hij dat Sytze en zijn geldschieters een grote kans hebben om te winnen omdat het bedrijf niet in de 'geest' van de wet handelt.

De dagvaarding is nu naar de rechtbank. Deliveroo zegt in een reactie dat het zzp-model werkt voor heel veel van de bezorgers en voor Deliveroo zelf en dat de bezorgers meer vrijheid hebben en meer verdienen. De woordvoerder zegt dat het bedrijf zich aan alle wetten en regels in Nederland houdt. Hij wijst erop dat krantenbezorgers met hetzelfde model werken.

Deze twee jongens bezorgen jouw eten: in loondienst of als zzp'er?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl