NOS NieuwsAangepast

TU Eindhoven stopt subsidie studentenvereniging om seksistisch #nietoo-feest

De Technische Universiteit Eindhoven schorst de subsidie van het Eindhovens Studenten Corps na kritiek op het carnavalsthema van een dispuutfeest. De vereniging waar het dispuut onder valt heeft zich inmiddels gedistantieerd van het feest, dat het thema 'De wil van de vrouw doet er #nietoo' kreeg.

De ophef gaat over het jaarlijkse carnavalsfeest van dispuut Aleph. In de uitnodiging van dit jaar is te lezen: "Wij van Aleph weten natuurlijk, net als de rest, dat vrouwen tijdens carnaval geen zeggenschap hebben over hun eigen lichaam. (...) Van groepensex tot kinderlokken, bij welk schandaal raak jij betrokken?" De uitnodiging werd een aantal dagen geleden op Facebook geplaatst en is inmiddels verwijderd.

De vereniging moest vandaag langskomen bij het bestuurscollege van de universiteit. In het gesprek heeft het bestuur zijn ongenoegen uitgesproken en de maatregelen bekendgemaakt.

Het Eindhovens Studenten Corps heeft excuses aangeboden. "Met de keuze voor het thema en de teksten voor het Aleph Carnaval is het dispuut fors over de schreef gegaan", is te lezen in een verklaring op zijn website. De vereniging heeft besloten het evenement af te gelasten.

"Dit jaar heeft het dispuut flink de plank misgeslagen met hun carnavalsfeest", laat woordvoerder van de TU Barend Pelgrim in een reactie aan de NOS weten. "Zeker in een tijd als deze, waarin er met een vergrootglas naar verenigingen wordt gekeken door de maatschappij, moet je dit soort uitingen gewoon niet doen."

Volgens Pelgrim is er nooit eerder een klacht over het dispuut, of de vereniging, binnengekomen bij de universiteit. "Normaal is het een keurig en aardig corps, maar dit is zo verkeerd."

Maatregelen

De subsidie voor het hele corps wordt momenteel opgeschort, omdat de verantwoordelijkheid bij de hele vereniging ligt, legt Pelgrim uit. Hoelang deze maatregel van kracht blijft, is onduidelijk. "We zijn in afwachting van wat er precies gaat gebeuren. Het corps zelf neemt ook maatregelen. Ze roepen hun eigen onafhankelijke rechtsprekend college van oud-leden bij elkaar en we wachten ook af wat daar uitkomt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl