ANP

Het Openbaar Ministerie eist tegen vier verdachten celstraffen tot zeven jaar voor grootschalige mensensmokkel. Ze zouden tegen betaling honderden Syrische vluchtelingen vanuit Italië, Hongarije en Oostenrijk naar Nederland en andere landen in West-Europa hebben gehaald.

De hoofdverdachte is een 37-jarige man uit Eindhoven die zelf als vluchteling naar Nederland is gekomen en een verblijfsvergunning heeft. Na zijn aanhouding in 2015 bekende hij dat hij betrokken was bij de smokkelorganisatie.

Hij zag zichzelf als 'helper' in 150 tot 200 smokkelzaken en stak een deel van het geld dat de migranten betaalden in zijn eigen zak. In een jaar tijd zou hij 100.000 euro hebben verdiend. Bij een eerdere zitting zei hij dat hij door hebzucht werd gedreven.

Valse documenten

De andere verdachten, twee mannen uit Eindhoven en Putten en een Duitser hadden de opdracht gekregen om zoveel mogelijk vluchtelingen aan te spreken bij stations en vluchtelingencentra. Ze regelden huurauto's en busjes voor de reis door West-Europa waar vluchtelingen honderden euro's voor moesten betalen. Ook regelden de smokkelaars valse documenten.

Tegen de drie verdachten werden 4,5 jaar en twee keer 24 maanden cel geëist. De marechaussee is lang bezig geweest met het onderzoek naar de smokkelaars en luisterde daarbij onder meer telefoons af.

De rechtbank doet volgende maand uitspraak.

Archief 2015: hoe gingen de mensensmokkelaars te werk?

STER reclame