De cast van de film bij de Britse première
NOS NieuwsAangepast

Rusland verbiedt satirische film over de dood van Stalin

De Russische première van de zwarte komedie The Death of Stalin is afgelast nadat hoge Kremlin-functionarissen een preview van de film hadden mogen zien en in woede waren ontstoken.

De film zou vanaf donderdag draaien in Russische bioscopen. Het ministerie van Cultuur had toestemming gegeven voor het vertonen van de film, maar trok die toestemming in onder druk van orthodox-communistische politici die zeggen dat de film de Russische geschiedenis belachelijk maakt.

The Death of Stalin, van de Britse regisseur Armando Iannucci, speelt zich af in de dagen na Stalins dood in 1953, als zijn ministers hevig strijden om de macht en om hun eigen hachje te redden.

Meedogenloos regime

"Het is een verachtelijke film", zegt Nadezhda Usmanova, het hoofd van de afdeling militaire geschiedenis bij het ministerie van Informatie, die bij de voorvertoning was. "Het is een slechte film, het is een saaie film en het is gemeen, weerzinwekkend en beledigend", zegt Usmanova tegen het persbureau Reuters.

Josef Stalin, die een meedogenloos totalitair regime leidde van 1924 tot zijn dood in 1953, wordt nog steeds door veel Russen vereerd, omdat hij de Sovjet-Unie tot een wereldmacht liet uitgroeien en een grote rol speelde bij het verslaan van nazi-Duitsland. Stalin wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van miljoenen Russen. Er waren tijdens zijn regime hongersnoden en politieke tegenstanders werden vermoord of naar goelags verbannen, kampen waar velen de uitputtingsdood stierven.

Terugblik op het overlijden van Stalin

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl