De aquarel van Hitler uit 1914
In samenwerking met
L1mburg

Limburgs oorlogsmuseum stelt aquarel Hitler tentoon

Het Limburgse oorlogsmuseum Eyewitness stelt sinds deze week een aquarel van Adolf Hitler tentoon. Het werk van 30 bij 60 centimeter stelt de burgerlijke stand in München voor. Het museum heeft het gekocht van een particuliere verzamelaar.

Museumdirecteur Wim Seelen bezweert dat de aquarel echt is. "Het werk is in 2014 geveild in Neurenberg. De experts daar stonden ervoor in dat het werk daadwerkelijk van Hitler is."

In de rechterbenedenhoek heeft de Führer gesigneerd: A. Hitler. Vermoedelijk is de aquarel uit 1914. Ondersteunend bewijs voor de echtheid vormen het vooroorlogse glas en de rekening die op de achterzijde is geplakt.

Getekend: A Hitler

Suikertante

"Hitlers suikertante Hermine Hoffmann heeft het van hem gekocht of gekregen, en het in 1920 laten inlijsten voor net iets meer dan 15 mark. Haar ex-libris zit ook op de achterkant", zegt Seelen. Er was een nauwe band tussen de twee: Hitler correspondeerde tijdens de Eerste Wereldoorlog uitgebreid met haar. En er zijn foto's uit 1937, als hij haar bezoekt op haar 80ste verjaardag.

In 2005 kwam de nalatenschap van deze nazivrouw (zij had lidnummer 10 van de NSDAP, Hitler 'slechts' 55) op de markt. Daarin zaten boeken, brieven en de bewuste aquarel. Een particulier kocht het aquarel Standesamt toen voor 130.000 euro. Die man, een Nederlandse vijftiger, bezocht anderhalf jaar geleden het Limburgse oorlogsmuseum. Seelen: "Hij zei toen tegen mij: ik heb nog iets voor je."

Dat bleek dus Hitlers tekening te zijn. "De man wilde het wel verkopen. 'Aan de muur ga ik het zeker niet hangen', zei hij tegen mij."

Geen talent

Kunsthistorisch gezien is het werk van weinig waarde, museaal wel. "Hitler wilde kunstschilder worden, maar werd twee keer afgewezen. Talent had hij nu eenmaal niet."

Het waterverfschilderij staat bij de 'Duitse vitrine' op een draaischijf, zodat ook de achterkant te zien is. Het wordt vier jaar tentoongesteld, daarna gaat het naar het depot, schrijft 1Limburg.

Het NIOD heeft contact gezocht met Seelen over Standesamt. Eric Somers: "We willen zijn aquarel graag betrekken in ons onderzoek naar de onze of die wel of niet terecht aan Hitler is toegeschreven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl