Tinky Winky-acteur (52) plotseling overleden

Aangepast
AFP

De acteur die Tinky Winky speelde in de Teletubbies is overleden. Simon Shelton overleed onverwacht op 52-jarige leeftijd.

"Mijn geweldige oom is zo plotseling van ons afgenomen", schrijft zijn nichtje, de actrice Emily Atack, op haar Instagrampagina. "Hij was de aardigste, meest getalenteerde man die je kon ontmoeten. Hij zal voor altijd geliefd blijven."

Simon Shelton Barnes tijdens de opnames van de Teletubbies Hollandse Hoogte | Rex Shutterstock

De paarse Tinky Winky, met rode handtas, is een van de vier hoofdpersonages in de Teletubbies, een populaire kinderserie van de BBC. De originele serie liep van 1997 tot en met 2001.

Shelton was er vanaf 1997 bij, maar was niet de eerste Tinky Winky-acteur. Hij werd aangenomen toen Dave Thompson werd ontslagen na een 'verschil van inzicht' over hoe het paarse personage gespeeld moest worden.

Een andere acteur in het Tinky Winky-pak AFP

Shelton had nooit verwacht dat de serie zo populair zou worden. "We kregen veel fanmail van kinderen én ouders. Het was alsof we de Beatles of Take That van de kindertelevisie waren", zei hij ooit in een interview.

Toen Shelton aan zijn Teletubbie-carrière begon, ging zijn dochter net naar een nieuwe school. De acteur besloot niemand op de school te vertellen wat voor werk hij deed. "Toen onze dochter tegen de kantinejuf zei dat ik Tinky Winky was, zei ze: 'Ja, natuurlijk! Loop maar door!'"

Handtas

De handtas van Tinky Winky zorgde in de beginjaren van de serie voor controverse. Shelton kreeg vaak de vraag of Tinky Winky homo was. "Maar het moet een driejarige voorstellen", zei hij daar in een interview over. "Dus die vraag slaat al nergens op."

Simon Shelton speelde begin jaren negentig ook een rol in Swing Kids (1993) en in de serie Incredible Games (1994). Shelton laat een vrouw en drie kinderen achter.

STER Reclame