Jean-Jacques Boujot / Flickr / CC / by-sa
NOS NieuwsAangepast

Parijse vuilnisman schrikt zich rot van krioelende ratten in container

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

Een vuilnisman in Parijs was kortgeleden aan het werk in een van de mooiste delen van de stad, bij Musée d'Orsay. Hij wilde een vuilcontainer legen, tilde het deksel op, schrok zich dood en zette het op een schreeuwen.

In de container zaten ratten. Niet een of twee, maar vele vele tientallen. Ze zaten opgestapeld op elkaar en sprongen wild in het rond, blijkt uit de video die de man maakte.

En dat was niet de enige plek waar de ratten rondzwerven. Ze lopen overal in Parijs. "Ik ken een collega bij wie een rat in zijn nek sprong, bij een ander sprong er een op z'n arm. Gelukkig is er tot nu toe niemand gewond geraakt", aldus de vuilnisman.

Volgens schattingen telt Parijs zo'n 5 à 6 miljoen ratten. Al jaren wordt er actief opgetreden tegen de beesten, die tientallen jongen per jaar kunnen krijgen.

"We zien steeds meer ratten in openbare ruimtes en dat probleem nemen we heel serieus", zei wethouder Mao Peninou in een reactie op de video. In september vorig jaar werd 1,5 miljoen euro extra uitgetrokken voor de bestrijding van de plaag. "We maken meer schoon op straat en open vuilnisbakken worden vervangen door afsluitbare bakken."

Warme winters

Vorig jaar werd er in Parijs zelfs een internationaal congres over ratten in de stad georganiseerd. Daar bleek onder meer dat ratten razend slimme dieren zijn. Bij het Louvre bijvoorbeeld worden rond 19.30 uur 's avonds de vuilnisbakken buiten geleegd. De ratten verzamelen zich daar elke dag, kort voor de vuilnismannen komen.

Vuilnis is dan ook de belangrijkste oorzaak dat er ratten rondlopen in Parijs. Verder spelen warme winters een rol en is ook het hoge water nu in de Seine een reden voor ratten om te gaan lopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl