Roodbonte koeien
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS NieuwsAangepast

Oproep aan veehouders: neem er een paar roodbonte koeien bij

De Stichting tot behoud van het roodbonte Friese vee luidt de noodklok. Het bijzondere koeienras dreigt te verdwijnen. Daarom roept de stichting veehouders op drie tot vijf roodbonte koeien te houden of erbij te nemen, schrijft Omrop Fryslân.

De zeldzame rassen zijn de dupe van de fosfaatregeling. Veehouders mogen daardoor niet meer dieren houden dan ze in juli 2015 hadden. Velen hebben daarna juist uitgebreid omdat de melkquota werden verruimd. Hebben ze meer koeien dan op de peildatum, dan volgt een boete.

Slachten

Ze kiezen er daarom voor beesten te verkopen of naar de slacht te brengen.

De ouderwetse rassen geven vaak minder melk en vlees. Hierdoor zijn ze voor de veehouders economisch minder aantrekkelijk.

In 2016 telde Nederland nog 485 roodbonte koeien. Om verantwoord met de populatie te fokken, zijn er eigenlijk 5000 tot 6000 dieren nodig. Anders is er sprake van inteelt, zegt Geert Boink van de SZH, een stichting die zich inzet voor behoud van levend erfgoed.

Er ligt nog sperma van roodbonte stieren in de Nederlandse genenbank, en in Frankrijk en Engeland lopen ook nog enkele beesten rond. Maar alles bij elkaar is dat niet voldoende om de soort gezond in stand te houden.

Daarom hoopt de SZH dat de koeien van het echtpaar Woldring uit het Groningse Haren niet geslacht hoeven te worden. De Groningers hebben in Nederland de grootste roodbonte veestapel: 160 koeien. De helft daarvan moet weg.

Sandra Woldring met haar roodbonte koeien

Op de peildatum in 2015 hadden de twee relatief weinig vee, omdat veel koeien waren doodgegaan nadat ze hadden gegraasd op vervuilde grond.

Sindsdien hebben ze gewerkt aan herstel/uitbreiding van de veestapel tot het huidige aantal. Ze zijn pleitbezorger van het ras. Sandra Woldring: "Ze zijn goed bevleesd en hebben een sterk beenwerk. Ze zijn kleiner, maar gaan langer mee. Onze koeien worden zo'n zeven jaar, terwijl een gemiddelde melkkoe net iets meer dan 4 wordt."

De Woldrings hebben bezwaar aangetekend tegen de beslissing van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland om de halve veestapel te laten slachten. Ze hopen vanwege de pech als "knelgeval" te worden erkend. Het is nog onduidelijk wanneer ze uitslag krijgen, schrijft RTV Noord.

Advertentie via Ster.nl