Links de foto uit 1942, rechts de beroemde poster
NOS Nieuws

Vrouw die inspiratie vormde voor We Can Do It-poster overleden

Gehuld in een overall en een gestippelde bandana stond ze in 1942 aan de draaibank in een vliegtuigfabriek. Naomi Parker-Fraley
droeg bij aan het draaiende houden van de Amerikaanse oorlogsmachine na de aanval op Pearl Harbor toen van haar een foto werd gemaakt. De foto was de inspiratiebron van een van de beroemdste posters ooit gemaakt, en maakte haar, vele jaren later, onbedoeld tot een feministisch icoon.

Zaterdag is Naomi Parker-Fraley in Longview, Washington op 96-jarige leeftijd overleden, meldt The New York Times.

De identiteit van de vrouw op de poster was jarenlang onbekend. Sterker: de poster zelf was tientallen jaren in de vergetelheid geraakt. De afbeelding was bedoeld om stakingen tegen te gaan en de opkomst van personeel op peil te houden in een fabriek van de de Westinghouse Electric Corporation.

We Can Do It!, wij kunnen het. Pas in de jaren 80 kreeg die tekst een grote lading in de strijd voor vrouwenrechten.

Rosie the Riveter

De vrouw op de poster staat bekend als Rosie the Riveter, een metaalbewerker die vliegtuigvleugels in elkaar klinkt. Wie voor haar model stond, is tot op de dag van vandaag niet onomstotelijk vast komen te staan. De overleden ontwerper J. Howard Miller heeft geen nabestaanden die er iets over kunnen zeggen en heeft het zelf nergens opgeschreven. Toch is vrijwel zeker dat de foto van de vrouw in de vliegtuigfabriek hem geïnspireerd heeft. Het beeld stond in de krant toen hij de poster ontwierp. Bovendien lijkt Rosie op de gefotografeerde bankwerkster: ook zij draagt een gestippelde doek.

Lange tijd werd ten onrechte gedacht dat de afgebeelde vrouw Geraldine Doyle was. Dat had best gekund: ook zij werkte in de fabriek toen de foto genomen werd. Toen het beeld weer opdook, in de jaren 80, meende ze zichzelf te herkennen. Zij leek op de foto, de foto leek op Rosie. Ik moet wel de vrouw met de spierballen zijn, concludeerde Doyle.

Beroofd

Jaren later bleek dat dat niet klopte. In 2016 zette wetenschapper James J. Kimble de fout recht na zes jaar onderzoek. De vrouw op de foto was toch echt Naomi Parker-Fraley. "Zij is beroofd van haar rol in de geschiedenis", zei hij in een interview met People. "Het is zo pijnlijk om op deze manier miskend te worden. Het is alsof de trein is vertrokken van het station en jij daar maar staat en niets kan doen omdat je 95 jaar oud bent en niemand naar je verhaal luistert."

Parker-Fraley zelf was na een lang leven, waarin ze haar werk als metaalbewerker inruilde voor een baan als serveerster, blij met haar iconische status. "De vrouwen in dit land hebben tegenwoordig behoefte aan iconen", zei ze in People. "Als zij denken dat ik er een ben, doet mij dat deugd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl