De wandkaart uit 1670
In samenwerking met
Omroep West

Papiervisjes eten hoek uit eeuwenoude wandkaart

Papiervisjes hebben een eeuwenoude wandkaart van de Universiteit Leiden aangevreten. "Het is een belangrijke oude kaart, ontzettend mooi ook", zegt restaurator Eliza Jacobi.

Ze heeft het wanddoek uit 1670 met grote precisie hersteld. Op de kaart, een kopergravure van Christiaan Hagen, staat een stadsplattegrond van Leiden.

Daarnaast staan afbeeldingen van de belangrijkste gebouwen van de stad in de zeventiende eeuw. Links de Pieterskerk, de Burcht en het stadhuis en rechts de Hooglandse kerk, de Marekerk, de Academie met Hortus botanicus en de Lakenhal.

De insecten hebben vooral de linker onderhoek flink te pakken gehad. "Blijkbaar zijn ze daar de lijst ingekomen. Ze hebben zo veel tijd gehad dat ze het hele papier hebben weggevreten."

Een papiervisje

Jacobi heeft de wandkaart gerestaureerd door Japans papier (dat traditioneel gemaakt wordt en lang mooi blijft) met stijfsellijm over de beschadigde delen te leggen.

Vervolgens heeft ze een paar lijnen bijgeschilderd. "Maar niet alles, want ik weet niet precies hoe alles eruit heeft gezien. Dat gedeelte blijft gewoon leeg."

Jacobi noemt het lastig van papiervisjes af te komen, zeker als ze in de lijst zitten. "Je ziet het niet gebeuren omdat ze het vooral 's nachts eten. Opeens zie je dan de schade."

Het wanddoek is volgens Omroep West binnenkort weer te zien in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden.

Advertentie via Ster.nl