Het IJsseldelta Stadion
NOS VoetbalAangepast

Hoogma: kunstgras een belemmering? Dan werken wij mee

PEC Zwolle stapt in 2021 of 2022 in 'het algemene belang' over op hybride gras. Volgens voorzitter Adriaan Visser is het een handreiking naar critici van kunstgras.

Betaald voetbalorganisaties met nepsprieten waren eerder vooral vanwege de financiën fel tegen een verandering, maar zijn inmiddels bereid om mee te denken. Komend voorjaar komt de kunstgraskwestie aan de orde in de zogeheten veranderingsagenda van de KNVB, waarbij de eredivisieclubs en een afvaardiging vanuit de Jupiler League betrokken zijn.

De NOS maakte een belrondje langs de resterende zes eredivisieclubs die op kunstgras spelen en peilde de meningen.

Heracles Almelo
Nico-Jan Hoogma (algemeen directeur): "Wij willen uiteindelijk mee met alle clubs om het Nederlandse voetbal te verbeteren. En als blijkt dat kunstgras voor een absolute belemmering zorgt, dan willen wij daarin meewerken. Het zou alleen gek zijn, als er op termijn alleen in de eredivisie niet meer op kunstgras mag worden gespeeld. Dan vind ik dat je het veel breder moet trekken. Denk aan de Jupiler League, denk aan de jeugdopleidingen. Dan moet je óók stelling nemen. En hoe gaan we dat dan aanpakken? Daar zal een goede discussie over gevoerd moeten worden."

ADO Den Haag
Jeffrey van As (manager voetbalzaken): "Een club als ADO moet het streven hebben om in de toekomst weer op natuurgras te spelen. De overstap is destijds uit financiële overwegingen gemaakt. Een begrijpelijke keuze. En momenteel is het ook gewoon ideaal werken vanuit het stadion. Alle faciliteiten heb je op één plek. Dat geeft echt een huiskamergevoel. Als er zou worden besloten om het kunstgras in de ban te doen, dan hebben we een probleem. Want dan moeten we onder andere een trainingslocatie zoeken. Dat brengt kosten met zich mee. Er is een aantal struikelblokken."

Roda JC
Wim Collard (algemeen directeur): "Met de komst van Aleksei Korotajev als investeerder is er ook gesproken over de terugkeer naar natuurgras. Maar door alle perikelen rond zijn persoon is dat momenteel niet aan de orde. Een ban op kunstgras raakt de clubs bedrijfseconomisch. Ik kan geen witte of zwarte rook melden, al ben ik wel van de generatie die het lekker vond om met een vies broekje van het veld te stappen. Dat gevoel leeft denk ik wel bij iedereen."

Excelsior
Ferry de Haan (algemeen directeur): "Wij willen eerst afwachten wat er tijdens de veranderingsagenda over dit punt wordt besproken. Voor ons geldt ook dat wij eventueel een andere trainingslocatie zullen moeten zoeken. En dan heb je tevens te maken met onderhoud. Als liefhebber ben ik natuurlijk voor echt gras, maar als club heb je met meerdere aspecten te maken. Die belangen laten we meewegen."

Sparta en VVV-Venlo laten in een korte reactie weten dat er met belangstelling wordt uitgekeken naar de behandeling van de kunstgraskwestie in de veranderingsagenda, maar dat er nog geen standpunt wordt ingenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl