Shutdown VS voorbij; Democraten om na toezegging illegalendebat
Aan de shutdown van de Amerikaanse overheid komt na drie dagen een einde. 81 Senatoren hebben ingestemd met een tijdelijke financiering van de overheidsuitgaven. Daarmee is het benodigde aantal van 60 alsnog ruim overschreden.
Voorafgaand aan de stemming zei de Democratische Senaatsleider Schumer al dat zijn fractie overstag was. Met de Republikeinse leider McConnell was hij overeengekomen dat er in ruil voor steun een debat komt over de status van de Dreamers, 700.000 mensen die in het verleden als kind illegaal naar de VS zijn gekomen.
Begroting
Vrijdagavond ging de shutdown in, doordat de Republikeinen en Democraten in de Senaat het niet eens konden worden over federale begrotingsafspraken. Het hield onder meer in dat niet-essentiële overheidsinstellingen dichtgingen en dat veel ambtenaren niet meer werden betaald. Vandaag, met het begin van de werkweek, werden de gevolgen manifest.
Afgesproken is nu om een tijdelijke begroting aan te nemen tot 8 februari. Volgens Schumer heeft McConnell beloofd om in de tussentijd serieus te kijken naar de status van de Dreamers, over wie president Trump heeft gezegd dat hij hen wil uitzetten.
Merkwaardig
De kwestie van de Dreamers verdeelt de Amerikaanse politiek tot op het bot. De afgelopen weken zei de Democratische Senaatsfractie steeds de overheidsfinanciering te zullen afwijzen zolang er geen afspraken waren gemaakt over de Dreamers.
Volgens correspondent Arjen van der Horst is het merkwaardig dat de Democraten vandaag ineens akkoord gaan met deze toezegging. "Dit is precies het voorstel dat de Republikeinen gisteren aanboden, maar toen weigerden de Democraten ermee in te stemmen."
Trump
Het Amerikaanse ambtenarenapparaat kan nu naar verwachting snel weer aan het werk. Weliswaar moet het Huis van Afgevaardigden eerst nog instemmen en moet vervolgens president Trump de tijdelijke begroting nog ondertekenen, maar dit gebeurt waarschijnlijk vandaag nog.
Trump zegt in een reactie op het einde van de impasse dat hij blij is dat de Democraten "bij zinnen zijn gekomen". Over de immigratie-kwestie zegt hij dat hij alleen een akkoord voor de lange termijn zal sluiten "als dat goed is voor het land".