Nederlanders vast in Alpen: 'Geen stroom en soms hoor je een lawine'
Voor de tweede keer deze maand krijgen verschillende gebieden in de Alpen te maken met een flinke lading sneeuw. En daar komt de komende dagen tot nog wel een meter sneeuw bij volgens de verwachting. In veel gebieden geldt lawineniveau 4 of 5: extreem lawinegevaar voor dorpen en wegen.
Ragnar Niemeijer, commentator bij de NOS, zit vast in het Zwitserse Bellwald. Zijn auto is helemaal ondergesneeuwd. "Af en toe hoor je op de achtergrond lawines", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "De stroom en de kachel zijn uitgevallen, er ligt sneeuw op het dak. Komende tijd blijft het gewoon sneeuwen."
"Het dorp is afgesloten omdat flink wat bomen zijn bezweken. De gondel die de winkel moet bevoorraden functioneert ook niet meer in verband met het lawinegevaar. Om eerlijk te zijn, zijn we vanmorgen naar de winkel gegaan om brood in te slaan."
De sneeuw is "meer dan manshoog", zegt Niemeijer, tot soms wel drie meter. "De schoorsteen op het dak van ons huisje is volledig verdwenen door de sneeuw. Daardoor gaat de kachel niet meer aan." Het is een uitzonderlijke situatie, ook voor de mensen die er wonen en die vakantiehuisjes bezitten, vertelt Niemeijer.
Niemeijer verveelt zich, ondanks de sneeuwoverlast, niet. "We spelen oud-Hollandse spelletjes. En kijken af en toe naar buiten, want het is wel prachtig om te zien. Verder kun je niet veel."
Lawineniveau 5 in Tirol
Ook in Oostenrijk is veel sneeuwoverlast en lawinegevaar. In Tirol geldt lawineniveau 5, en dat is daar sinds 1999 niet meer afgegeven.
Hans ter Braak verhuurt appartementen in Kleinwalsertal, vlak bij Lech. "Op de bergtop lag vanmorgen drie meter sneeuw. We hebben de laatste weken veel wind gehad, daardoor heeft de sneeuw zich opgehoopt", zegt Ter Braak.
Verschillende wegen in het dal zijn afgesloten. "Er zijn hier zo'n 400 mensen in hotels die niet meer weg kunnen. De weg die daar langs loopt, is afgesloten voor al het verkeer. Er kunnen daar heel grote lawines naar beneden komen. Hier is lawineniveau 4 afgegeven. Maar achter de berg, hemelsbreed zo'n tien kilometer verderop, geldt niveau 5."
Ter Braak denkt dat de lawinedienst morgen gaat vliegen met helikopters om lawines 'af te schieten'. Daarbij zoeken ze naar de plekken met lawinegevaar. Vervolgens schieten ze een pijl met explosieven in de sneeuw, om zo een lawine te veroorzaken. "Misschien is dan later op de dag die weg weer open."
"De hoge lawineniveaus zijn best uitzonderlijk", zegt NOS-weerman Marco Verhoef. "Ze geven die niveaus niet zomaar af. Ik zou dus niet offpiste gaan: je bent je leven dan niet zeker."
De hoeveelheid sneeuw is niet alleen bepalend voor het lawinegevaar, zegt Verhoef. "Het ligt vooral aan de lagen. Als er regen op sneeuw valt, krijg je ijsvorming. Als er dan weer sneeuw op zo'n ijsplaat valt, hecht dat minder goed. Zo krijg je eigenlijk breuken in de sneeuwplaten, wat een lawine veroorzaakt."