Jelle van Gorkom ANP

Jelle van Gorkom is ontwaakt uit zijn coma. De BMX'er, die op 9 januari een zwaar trainingsongeluk kreeg op Papendal, is buiten acuut levensgevaar. Wel bestaan er nog zorgen over zijn longen en zijn hersenen. Dat meldt Jochem Schellens, directeur van Papendal.

Van Gorkom, de winnaar van olympisch zilver in Rio de Janeiro, is nog niet volledig bij bewustzijn. "Sinds vorige week dinsdag reageert hij wel op prikkels door met zijn hand te knijpen en het opsteken van een duim", vertelt Schellens. "Hij maakt contact en geeft blijk van herkenning bij familie en bekenden. Praten is nog niet mogelijk, vanwege een tube in zijn keel."

Wat zijn longen en hersenen betreft is nader onderzoek nodig, maar daarvoor is Van Gorkom nog te zwak. Bovendien lijkt een nier ernstig beschadigd te zijn; de andere nier neemt de taken echter goed over. Over de milt is nog onduidelijkheid.

"Dit gaat nog lang duren", aldus Schellens. "Het is een eerste positieve stap. Er is zicht op volledig herstel, maar het is nog wel ongewis. We zijn voorzichtig positief, maar niet te positief. Want er blijft kans op een terugval. Dit wordt zeker een revalidatie van meer dan negen maanden en er is geen garantie op 100 procent herstel."

STER reclame