De kassaloze winkel in Seattle
NOS NieuwsAangepast

Winkelen zonder kassa's, nu ook voor gewone klanten (in Seattle)

De eerste kassaloze supermarkt opent de deuren in de Amerikaanse stad Seattle. Werknemers van Amazon hebben het concept ruim een jaar getest en vandaag mogen de eerste gewone klanten ook naar binnen.

Het werkt als volgt: bij binnenkomst scan je je smartphone en daarna gaat alles vanzelf. De winkel hangt vol met camera's en er zitten sensoren in de schappen die registreren wat je in je tas stopt, en ook wat je weer teruglegt.

Bij het verlaten van de winkel wordt het verschuldigde bedrag automatisch afgeschreven van de bankrekening van de klant. Hoewel de winkel kassaloos is, loopt er wel personeel rond, onder meer om vakken te vullen en klanten te helpen.

Kijk hieronder een video waarin wordt uitgelegd hoe het werkt:

Amazon Go, zoals de winkel heet, zit op de benedenverdieping van het hoofdkantoor van het techbedrijf. Werknemers kunnen er sinds eind 2016 kassaloos winkelen.

Het was de bedoeling dat Amazon-klanten al begin 2017 op deze manier boodschappen konden doen, maar er waren kinderziektes. Zo had het systeem problemen met het onderscheiden van verschillende klanten die dezelfde lichaamsbouw hebben. Een ander probleem ontstond toen er tijdens de testperiode kinderen werden toegelaten in de winkel. Doordat ze artikelen op de verkeerde plaats teruglegden, ontstond chaos, zegt een ingewijde tegen persbureau Reuters.

Whole Foods

Amazon was een van de eerste grote bedrijven die goederen verkochten via internet, maar de afgelopen jaren opent het bedrijf steeds meer fysieke winkels. Vorige zomer kocht de techreus de Amerikaanse supermarktketen Whole Foods. In 2015 opende het bedrijf een keten van boekwinkels.

Het is niet bekendgemaakt of er meer Amazon Go-winkels worden geopend en het bedrijf heeft ook niet gezegd of de Whole Foods-supermarkten worden uitgerust met de nieuwe technologie.

In Nederland is Albert Heijn ook bezig met winkelen zonder kassa. De supermarktketen wil eind dit jaar een test doen bij een paar winkels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl