NOS | Bart Kamphuis

De koopkracht van de meeste Nederlanders neemt dit jaar amper toe, ook al gaat het veel beter met de economie. Wie een baan heeft, gaat er licht op vooruit, mensen met een aanvullend pensioen zien hun koopkracht dalen (0,1 tot 1,2 procent) en voor degenen met een bijstanduitkering verandert er vrijwel niets. Dat blijkt uit berekeningen van het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting.

Het Nibud stelt vast dat veel mensen meer loon krijgen, maar dat betekent niet dat ze per se meer overhouden in hun portemonnee. Dat komt doordat producten en diensten duurder worden. Het Nibud adviseert daarom om "alert te blijven op de balans tussen inkomsten en uitgaven".

Werkende stellen met kinderen zijn het beste af. Zij profiteren van het hogere kindgebonden budget. Voor het tweede kind gaat dat omhoog met 79 euro per jaar.

Nog geen effect plannen kabinet

In de koopkrachtberekeningen van het Nibud zijn de plannen van het nieuwe kabinet nog niet meegenomen. De verlaging van de inkomstenbelasting en de verhoging van de btw zullen pas in 2019 effect hebben.

Het Nibud presenteert ieder jaar een Koopkrachtberekenaar waarmee iedereen zelf zijn koopkracht kan berekenen.

STER reclame