Afgesloten straat in Zermatt EPA

Ski-oorden in de Alpen zuchten alweer onder te veel sneeuw

time icon Aangepast

Te weinig sneeuw is niet goed voor de wintersport, maar te veel kan ook een probleem zijn. Voor de tweede keer deze maand zitten duizenden skiliefhebbers vast in het mondaine Zwitserse skioord Zermatt, op 1600 meter hoogte. Er ligt twee meter sneeuw in het dorp.

Ook in de Oostenrijkse Alpen zijn er problemen. In St. Anton kunnen wintersporters maar mondjesmaat het dorp in en uit. Alleen auto's met sneeuwkettingen mogen de weg op.

Daarnaast worden wintersporters met bussen onder begeleiding van de politie en de brandweer naar het dal gebracht. Veel treinen in Oostenrijk zijn uitgevallen vanwege lawinegevaar.

9000 toeristen vast

Ook het treinverkeer naar Zermatt ligt stil vanwege lawinegevaar. Sinds gisteren geldt daarvoor het hoogste waarschuwingsniveau. Ook de toegangsweg naar het skidorp is afgesloten. Naar verluidt kunnen 9000 mensen daarom niet weg.

De enige manier om nog weg te komen was per helikopter, naar het zes kilometer verderop gelegen Täsch. Kaartjes daarvoor waren in een mum van tijd uitverkocht en bij de landingsplaats ontstonden al snel lange rijen. Maar tot teleurstelling van degenen die daarin stonden werden de helikoptervluchten al snel gestaakt - vanwege het slechte weer.

Rijen bij het helikopterplatform EPA

Wintersporters op weg naar Zermatt hebben te horen gekregen dat ze beter op zoek kunnen gaan naar een andere slaapplaats.

Skiën is er ook niet meer bij voor de gestrande wintersporters. Van de 360 kilometer piste is niet meer dan veertien kilometer opengesteld. Op sommige plekken ligt meer dan drie meter sneeuw.

Nog zeventig centimeter sneeuw

De problemen zijn nog lang niet voorbij, want voor vannacht is opnieuw een pak sneeuw voorspeld van mogelijk wel zeventig centimeter.

Zermatt ligt aan de voet van de wereldberoemde Matterhorn. Vorig wintersportseizoen telde de regio maar liefst 1,1 miljoen overnachtingen. De meeste gasten kwamen uit Zwitserland, Duitsland, Groot-Brittannië en Amerika. In het dorp wonen normaal gesproken 5500 mensen.

STER Reclame