Grote demonstratie in Grieks Macedonië tegen buurland Macedonië

Aangepast
Geschreven door
Conny Keessen
Correspondent Griekenland

In de Griekse stad Thessaloniki is gedemonstreerd tegen gebruik van het woord Macedonië in een mogelijke nieuwe naam voor het buurland - de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Griekse demonstratie tegen Macedonië

"Hoe dat land zou moeten heten? Niet iets met het woord Macedonië, want dat is Grieks", zegt Makis Askarides voor aanvang van de demonstratie. "Het probleem is welbekend. Deze hele regio, samen met dat land, was het oude Macedonië. Het verhaal is dat het Slavische volk pas zeshonderd jaar later hier naartoe kwam."

De historische regio Macedonië lag in een gebied dat nu Macedonië, Griekenland, Bulgarije, Albanië, Kosovo en Servië omvat. Naast de republiek Macedonië zijn ook drie noordelijke regio's van Griekenland vernoemd naar de historische regio. En daar zit precies het probleem.

'Macedonië is Grieks'

Demonstranten droegen spandoeken met de leus 'Macedonië is Grieks', en zwaaiden met Griekse vlaggen. Ze waren met tientallen bussen naar Thessaloniki vervoerd. Volgens schattingen van de politie waren er ongeveer 90.000 mensen op de been.

Zij proberen de geschiedenis te verdraaien

Panagiotis Orkas, inwoner van Thessaloniki

Sinds begin van dit jaar wordt er officieel gepraat tussen Griekenland en Macedonië over een oplossing van de naamkwestie, die al 26 jaar speelt. Onderhandelaars van Griekenland en Macedonië waren vorige week voor het eerst bijeen voor gesprekken in New York, onder leiding van VN-onderhandelaar Matthew Nimetz.

Weerstand van nationalistische groepen

Voor het eerste sinds lange tijd lijken regeringen in Athene en Skopje dus bereid het langslepende conflict tussen Griekenland en het buurland op te lossen. De Griekse regering ziet het liefst dat Macedonië een samengestelde naam met geografische duiding gebruikt. Bijvoorbeeld Noord-Macedonië of Opper-Macedonië. Maar in beide landen is er weerstand van nationalistische groepen.

Die organiseerden de demonstratie met steun van enkele bisschoppen uit de Grieks-Orthodoxe kerk. Vertegenwoordigers van de kerk in Thessaloniki spraken de menigte toe. De Grieks-Orthodoxe kerk is altijd tegen het gebruik van de naam Macedonië van het buurland geweest. Hoewel de aartsbisschop van Athene zich onlangs nog uitsprak tegen het houden van demonstraties over deze kwestie.

1/5Ook bij de witte toren van Thessaloniki werd gedemonstreerd ANP
2/5In Thessaloniki waren rond de 90.000 mensen op de been ANP
3/5Een vrouw zwaait met een Griekse vlag voor het standbeeld van Alexander de Grote ANP
4/5Sommige demonstranten zijn verkleed als oude Griek ANP
5/5Mannen dragen traditionele Griekse kleding ANP

"Macedonië is Grieks en de hoofdstad is Thessaloniki", zegt demonstrant Panagiotis Orkas stellig. "Dit is Macedonië en wat zij zeggen klopt niet. Zij proberen de geschiedenis te verdraaien."

Verwacht wordt dat de Griekse premier Tsipras en de Macedonische premier Zaev elkaar komende week ontmoeten tijdens het World Economic Forum in Davos, Zwitserland. Tsipras vindt het "absurd" dat Macedonië exclusief geclaimd wordt. Maar hij kan zich wel voorstellen dat de naam in een "geografische of chronologische" samenstelling gebruikt zou kunnen worden in de toekomst.

STER Reclame