Katie Compton grijpt de dagzege in Nommay NOS

De Amerikaanse Katherine Compton heeft de achtste en voorlaatste wereldbekerwedstrijd veldrijden in Nommay op superieure wijze op haar palmares bijgeschreven. Zij kwam binnen in een tijd van 45.03. De Belgische Sanne Cant kende een teleurstellende dag, maar is desondanks al verzekerd van de zege in het eindklassement.

De enige die Cant nog kon bedreigen voor de eindzege was de Amerikaanse Kaitlin Keough, die daarvoor wel de dagzege moest grijpen. Keough kwam zondag echter te laat op gang en eindigde op 55 seconden als tweede achter haar landgenote Compton. De Franse kampioene Pauline Ferrand Prevot werd derde.

Compton superieur naar dagzege, Cant wint eindklassement

De beste Nederlandse was de 22-jarige Annemarie Worst, die als vijftiende over de finish kwam. Worst werd vorige week derde op de NK in Surhuisterveen.

Modder en blubber

Compton nam direct na de start al de leiding in de wedstrijd, die door de vele regen van de afgelopen weken werd afgewerkt op een blubberig en modderig parcours in het oosten van Frankrijk. Al vroeg in de race had Compton niets te dulden van de concurrentie en kon zij eenvoudig naar de dagzege soleren.

De 14-voudig Amerikaans kampioene profiteerde zo optimaal van een mindere dag van Cant, die mede door materiaalpech in de eerste ronde al een vroege achterstand moest toegeven. Uiteindelijk kwam zij als twaalfde over de meet.

Eindklassement wereldbeker veldrijden 2017-2018 NOS

De Nederlanders Marianne Vos, Thalita de Jong, Lucinda Brand (Nederlands kampioene) en Sophie de Boer waren afwezig in Nommay. Vos, De Jong en Brand bereiden zich voor op de WK in Valkenburg over twee weken. Voor De Boer is het seizoen nu ten einde.

Ondanks haar tegenvallende prestatie van zondag kan Cant niet meer worden bijgehaald in het eindklassement. Mede door haar vier zeges van eerder dit seizoen staat ze nu op 528 punten, 82 meer dan Keough (446 punten). Na 2015 en 2016 is het de derde wereldbekertitel voor de 27-jarige Cant, die vorig jaar wereldkampioene werd.

De laatste wereldbekerwedstrijd is volgende week in Hoogerheide, dat zich eerder deze week kandidaat stelde voor de organisatie van de WK 2022.

Katie Compton wint de wereldbeker veldrijden in het Franse Nommay NOS

STER reclame