Silvio Berlusconi
NOS NieuwsAangepast

Italiaanse verkiezingen maken EU-leiders nerveus

  • Mustafa Marghadi

    correspondent Italië

  • Mustafa Marghadi

    correspondent Italië

Groeiende bezorgdheid binnen de EU over de aankomende verkiezingen in Italië op 4 maart. Wat wordt de uitkomst en welke koers zal een nieuwe regering varen ten opzichte van Europa?

Het is een logische vraag die bij elke Europese verkiezing wordt gesteld. Het probleem met Italië is dat niemand enig idee heeft en het alle kanten op kan. Die onzekerheid werkt op de zenuwen.

De grootste kanshebbers op regeringsverantwoordelijkheid zijn de partijen die de centrum-rechtse coalitie vormen. Voor een werkbare regering heb je in Italië pakweg 40 procent van de stemmen nodig. Forza Italia van Silvio Berlusconi, de Lega van Matteo Salvini, en de ultrarechtse Fratelli d'Italia kruipen langzaam richting die meerderheid en staan nu op 37 procent in de peilingen.

Matteo Salvini

Van zo'n coalitie gaan Europese leiders heen en weer schuiven op hun stoel. De Lega is een populistische, anti-EU en anti-immigratiepartij. Voorman Salvini riep eerder op tot een referendum om uit de euro te stappen.

Het idee van een referendum zou de Europese markten al bijzonder nerveus maken. Maar het lijkt erop dat de invloed van de pro-Europese Berlusconi hem van mening heeft doen veranderen. Salvini noemt een referendum inmiddels dwaasheid.

'Gevaar voor witte ras'

Ook de steeds hardere toon rondom de migratieproblematiek baart Europese leiders zorgen. Een kopstuk van de Lega zei dat de migranten "het witte ras in gevaar brengen" en dat "we ertegen moeten rebelleren". Matteo Salvini ging er niet tegen in, maar steunde zijn partijgenoot juist.

Berlusconi noemde het slechts een verspreking, maar onderschreef het gevaar van "criminele migranten". Namens de Europese Commissie gaf Frans Timmermans de Lega in vlekkeloos Italiaans een pak op de broek, maar de zorgen blijven.

Tot slot de economie. Iedereen wil wel iets afschaffen of iets aan de Italianen geven om maar wat stemmen binnen te harken. Berlusconi wil een (lagere) vlaktaks, de Lega wil de pensioenen verhogen, andere partijen willen universiteiten gratis maken en het kijk- en luistergeld afschaffen. Kortom, het is een wedstrijdje geworden wie de Italiaanse schuldenlast het grootst kan maken.

Italië heeft al de op een na grootste schuldenlast van Europa, met ruim 130 procent van het bnp. Daar kan wat Europa betreft geen (pro)cent meer bovenop.

Maar misschien moeten de Europese leiders de mentaliteit van het Italiaanse volk volgen. Die nemen de verkiezingsbeloften niet heel serieus. Ze zien het als een grote grap en zijn een hashtag begonnen: #aboliamoqualcosa, "laten we iets afschaffen". Iedereen levert zijn eigen lijstje van dingen in die ze liever kwijt dan rijk zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl