Jens Toornstra ANP

Als de statistieken maatgevend zijn voor De Klassieker van morgen, dan heeft Feyenoord weinig kans in Amsterdam. Van de laatste 23 Klassiekers won Feyenoord er maar één. En de laatste eredivisiezege in Amsterdam dateert alweer van 2005.

Feyenoord-middenvelder Jens Toornstra hoort die cijfers gelaten aan. "We hebben het traditioneel lastig tegen Ajax, da's een feit. Maar het is geen garantie voor zondag. Het is een gegeven, maar ik denk er niet aan tijdens de wedstrijd. We moesten er maar eens een andere statistiek van maken..."

Andere trainer

Toornstra vindt het moeilijk om de komende tegenstander in te schatten. Dat komt vooral door de trainerswissel in Amsterdam. "Ik denk dat Ajax het jaar goed heeft afgesloten, ondanks de trainersperikelen. Nu is er een andere trainer met een andere visie. Dat maakt het lastig om te voorspellen."

Toornstra scoort in 2016 in Amsterdam tegen Ajax. Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

7 februari 2016 is de dag die in het geheugen van Toornstra staat gegrift. Waarom? Omdat hij op die dag, bijna twee jaar geleden dus, voor het laatst een doelpunt maakte in een uitwedstrijd. Bij Ajax nota bene. Feyenoord verloor toen wel met 2-1.

Toornstra: "Ik denk er nog iedere week aan, ha, ha! Ajax-uit zou zondag een heel mooi moment zijn om weer eens buiten De Kuip te scoren. Als ik scoor is dat mooi, maar ik ben blijer met een overwinning."

Basisplaats

Toornstra is lang niet altijd verzekerd van een basisplaats op het Rotterdamse middenveld. Ook voor het duel met Ajax is het nog onzeker of hij mag beginnen. "Ik ben het jaar als basisspeler geëindigd. Die lijn wil ik doortrekken. Of ik de bui voel hangen als Van Persie komt? Ik voel niets hangen. Ik ga uit van mijn eigen kracht."

interview Toornstra Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame