Denis Joeskov
NOS SportAangepast

IOC brengt groep 'schone' Russen terug tot 389

De speciale toelatingscommissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft 389 Russische sporters aangewezen die nog in aanmerking kunnen komen voor deelname aan de Olympische Spelen volgende maand.

Van de groep van in totaal 500 sporters die zich hadden aangemeld, zijn er 111 afgevallen. Dat zijn allemaal sporters die in het verleden een dopingstraf hebben gekregen.

Grote groep Russen

De kans is groot dat de groep Russen die volgende maand in Pyeongchang uitkomen onder de neutrale vlag van Olympic Athletes from Russia (OAR), bijna even groot is als het aantal Russen (214) dat in Sotsji deelnam.

Het Russisch Olympisch Comité heeft nog altijd de beschikking over 213 plaatsen voor sporters, die nog wel eerst aan de kwalificatie-eisen voor hun sport moeten voldoen.

Het IOC maakt de uiteindelijke lijst met namen van 'schone' sporters niet voor 27 januari bekend. In Rusland verwachten ze echter maandag al de lijst te openbaren.

Denis Joeskov

Ook Joeskov?

Ook schaatser Denis Joeskov behoort tot de atleten met een krasje achter zijn naam. Dat zou betekenen dat hij niet naar de Spelen mag, net als schaatser Pavel Koelizjnikov.

De twee wonnen vrijdag nog wereldbekerwedstrijden in Erfurt op respectievelijk de 1.500 meter en de 500 meter.

Zoals de voorzitter van de toelatingscommissie, Valérie Fourneyron het verwoordt: "Gedurende de winter is de groep van Russische sporters uitvoerig getest. Ze hebben sinds april 2017 meer testen ondergaan dan sporters van welk ander land dan ook. Geen van de 389 sporters heeft in het verleden een dopingregel overtreden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl