Hollandse Hoogte

Een ziekenhuis in de Duitse stad Chemnitz zit in zijn maag met de jongste uitgave van zijn personeelsblad. In het magazine staat een kruiswoordraadsel waarin de opgave 'mensen met een donkere huidskleur' voorkomt. Vijf letters, eerste letter 'n'. Het antwoord is dus 'neger'. "Een denigrerende aanduiding voor mensen met een donkere huid", zoals een lokale krant schrijft.

De hele oplage van ruim 12.500 exemplaren moet worden teruggehaald. Gisteravond was dat gelukt met 8500 exemplaren. De kruiswoordpuzzel, zo legt een woordvoerder van de kliniek uit, wordt samengesteld door een computerprogramma. De opgaven en antwoorden worden voor publicatie niet nagekeken.

"Door deze nalatigheid zien wij ons met het oog op de ethische en humanistische waarden van het ziekenhuis genoodzaakt om de hele oplage terug te halen", aldus de woordvoerder. De kliniek beraadt zich op juridische stappen: men wil niet alleen de kosten van de terughaalactie verhalen, maar ook die van het drukken en verspreiden van een nieuwe oplage van het personeelsblad zonder de gewraakte puzzel.

STER reclame