Gasexplosie en brand door een verwarde man
In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Woningbouwvereniging Rotterdam slaat alarm over verwarde huurders

De Rotterdamse woningbouwvereniging Havensteder slaat alarm over overlastgevende huurders. Van de 30.000 huurders zorgen er 140 geregeld voor problemen.

Die huurders kunnen volgens bestuurder Hedy van den Berk eigenlijk niet zelfstandig wonen. "Ze krijgen door bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg niet langer de zorg die ze nodig hebben. Ze kunnen ook niet meer in instellingen terecht."

Van den Berk: "Het gaat nu te vaak mis. Ze vormen een gevaar voor zichzelf, hun buren en voor het personeel van de corporatie."

Terpentine

Ze denkt ook aan mensen met een verzamelwoede. Sommige huurders sparen de gekste dingen, zoals flessen terpentine of petroleum. Anderen beginnen zonder veel kennis of kunde aan grote verbouwingen.

Politiechef Frank Paauw uitte vorige maand ook zijn zorgen over het toenemend aantal verwarde mensen dat geweld gebruikt. "Er gaan meer mensen dood door verwarde mensen dan door terreur."

Die waarschuwing is voor Van den Berk directe aanleiding ook alarm te slaan. Ze wil om tafel met de politie, de geestelijke gezondheidszorg, welzijnsorganisaties en de zorg. Ze wil dat de gemeente Rotterdam het voortouw neemt, zegt ze tegen RTV Rijnmond.

De top is nodig omdat volgens de bestuurder de woningcorporatie soms pas ontdekt dat een huurder problemen heeft, als het te laat is. "We krijgen bijvoorbeeld nu nog geen dossiers van zorginstellingen. En dus kunnen we niet inschatten of mensen in staat zijn om zelfstandig te wonen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl