NOS NieuwsAangepast

Wastabletten eten: YouTube verwijdert video's van gevaarlijke rage

YouTube heeft video's verwijderd waarin mensen wasmiddelpods opeten. Het eten van de pods, wat gevaarlijk is voor de gezondheid, lijkt een rage te zijn onder sociale mediagebruikers.

Bij de zogenoemde 'Tide Pod Challenge' is het de bedoeling dat je een hap neemt van capsules met daarin vloeibaar wasmiddel. Vooral veel tieners zetten video's online waarin ze de pods in hun mond stoppen en het wasmiddel drinken.

"De richtlijnen van YouTube verbieden inhoud die is bedoeld om aan te zetten tot gevaarlijke activiteiten, die een groot risico op fysieke schade met zich meebrengen", zei een woordvoerder tegen CNN. "Het veroorzaken van zelfverwonding staan we niet toe. Beelden ervan worden verwijderd zodra we ze tegenkomen." Ook op Facebook en Instagram zijn video's van de rage verwijderd.

De rage, vernoemd naar het bekende Amerikaanse wasmiddelmerk Tide, begon als grap. De wastabletten zouden eruit zien als snoepjes.

De grap leidde vervolgens tot een uitdaging onder tieners: stop het tablet in je mond en wacht tot het plastic omhulsel is opgelost. Spuug daarna de inhoud net op tijd weer uit.

Artsen en zeepmiddelfabrikanten waarschuwden eerder al voor de gevaren. Naast misselijkheid en braken kunnen de capsules ook ademhalingsproblemen veroorzaken.

Het bedrijf achter Tide, Procter & Gamble, heeft ook een waarschuwing afgegeven. "Onze wasmiddeltabletten zijn zeer geconcentreerd en zijn bedoeld om kleren mee te wassen." De capsules moeten alleen worden gebruikt om kleding mee te reinigen, gaat het bedrijf verder. "Er mag niet mee worden gespeeld, in welke omstandigheid ook, zelfs als het als grap is bedoeld."

Het bedrijf maakt een video om de gevaren te benadrukken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl