NOS Nieuws

Recordcijfers voor Nederlandse land- en tuinbouwexport

De Nederlandse landbouw-en tuinbouwexport floreert en groeit als kool. In 2017 is voor een recordbedrag aan landbouwgoederen geëxporteerd. De uitvoer van groenten en fruit, bloemen en zuivel, vlees en babymelk, friet en vruchtensap, was goed voor 91,7 miljard euro, 7 procent meer dan in 2016, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Als de landbouwgerelateerde goederen zoals kunstmest, machines voor de landbouw en de voedingsindustrie en melkrobots meegerekend worden, komt de export zelfs boven de 100 miljard euro uit. Naar al onze belangrijkste handelspartners nam de export toe. Een kwart van de hele landbouwexport gaat naar Duitsland, gevolgd door België, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk met rond de tien procent.

"De exportgroei bevestigt de kracht van de Nederlandse land- en tuinbouwsector", zegt minister van Landbouw Carola Schouten.

De sterkste exportstijgers in 2017 waren zuivel en eieren, gevolgd door dieren en vlees. De exportwaarde van kaas, boter en melkproducten is in een jaar tijd met 21 procent gegroeid. De sierteelt, zoals planten, bloemen en bloembollen, blijft de zuivel nog maar nipt voor in omvang.

Aardappelen, groente en fruit zijn voor het buitenland de populairste Nederlandse producten en goed voor 13 procent van de export. Bereide producten van dieren en vlees is goed voor 12 procent. De sierteelt en zuivel en eieren nemen elk 10 procent van de export voor hun rekening.

De Nederlandse economie heeft er stevig aan verdiend. De landbouwgoederen leverden 44 miljard euro op, aan machines en kunstmest is 4 miljard euro verdiend.

De landbouwsector is goed voor meer dan een vijfde van de totale Nederlandse uitvoer. Die bedraagt zo'n 435 miljard euro. Nederland is na de Verenigde Staten de grootste landbouwexporteur.

"De cijfers laten het belang van de interne Europese markt zien, want meer dan driekwart van de Nederlandse export gaat naar andere EU-lidstaten", stelt minister Schouten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl