NOS NieuwsAangepast

Waarom vandáág bladblazen?! De antwoorden bij de bizarre stormbeelden

  • Merlijn Ensing en Paulus Houthuijs

  • Merlijn Ensing en Paulus Houthuijs

Op deze stormdag gingen tientallen opmerkelijke foto's en video's rond via WhatsApp en sociale media. De een nog bizarder dan de ander. Wat is het verhaal achter de beelden?

We beginnen bij Samuel de Koeijer. Hij staat thuis bekend als een notoire uitslaper, maar de Bilthovenaar mag van geluk spreken dat hij vanmorgen moest werken. "Mijn bed ligt helemaal in puin", zegt de 21-jarige.

Samuels slaapkamer vanmorgen

Rond 11.00 uur waaide een boom tegen de voorkant van het huis. Een dikke tak boorde door het dak van Samuels slaapkamer. Zijn broer en moeder waren wel thuis en hoorden gerommel en een doffe knal. Ze zagen de ravage, belden de brandweer en daarna Samuel.

"Het was goed schrikken", herinnert hij het telefoongesprek met zijn familie. "De brandweer zei ook: als je er had gelegen... kijk maar naar de schade." Een deel van het dak is zwaar beschadigd. Iemand van de woningstichting is langs geweest om de schade op te nemen.

De schade aan het dak is fors

Bladblazen met windkracht 10?

Je kunt gerust zeggen dat het vandaag niet een ideale dag was om blaadjes op te ruimen, windstoten tot 120 kilometer per uur maken het werken met een bladblazer overbodig.

Zou je zeggen.

Meerdere mensen stuitten op gemeentemedewerkers die het er toch op waagden. Zo ook Fred den Hertog, die erover twitterde. "Staat een kerel met een bladblazer voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug blad uit de gemeentetuinen te blazen."

Hij werd niet door iedereen geloofd ("Dit meen je toch niet serieus?!"). Daarom besloot hij ook een foto van de man te publiceren.

Navraag bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug leert dat de medewerker in dienst is van een aannemersbedrijf. De gemeente zou vanochtend contact met hen hebben gezocht. Het advies: stop met het werk vanwege de storm. "Het is dan aan de aannemers om dat aan hun personeel door te geven", zegt een woordvoerder. "Daarna is dat ook gebeurd."

Dat er halverwege januari nog blaadjes worden opgeruimd, komt door de sneeuw uit december die lang bleef liggen. Vorige maand kon het verwijderen van bladeren daardoor niet afgerond worden, zegt een woordvoerster. Dat is deze maand weer opgepakt en "dit is het staartje van die werkzaamheden".

De foto en het verhaal vindt de woordvoerster "aardig", maar ze wil er niet te veel over geinen. "Ik hoor net dat er doden zijn gevallen. De storm is gaan liggen en alles moet worden opgeruimd. We gaan weer verder."

Fred was dus zeker niet de enige die iemand in de weer zag met een bladblazer. Ook in Bennekom werd iemand gespot.

Die opruimwerkzaamheden stonden al even op de planning, zegt een woordvoerder van de gemeente. De foto zou vanochtend vroeg zijn genomen. "De medewerkers waren daarom nogal verbaasd dat er nu nog over gesproken wordt", zegt de woordvoerder. "Ze hebben vanochtend voor de storm de putten netjes bladvrij gemaakt en de machines zijn allemaal binnen, morgen wordt er weer mee gereden. De medewerkers zijn nu grote takken aan het verwijderen op straat."

Ook in het centrum van Haarlem was het raak. Volgens Spaarnelanden, dat het onderhoud verzorgt in Haarlem, gaat het om een a-locatie. Daarom wordt "ongeacht het weer" een veegwagen ingezet.

Een woordvoerder van het onderhoudsbedrijf zegt dat je de rol van de man met de bladblazer niet moet onderschatten. "Het gaat niet alleen om blaadjes, maar ook om blikjes, peuken en flesjes. Het kan net zijn dat je in de luwte staat en dan heeft het wel degelijk zin om iets richting die veegwagen te blazen."

Om 10.30 uur werd de stekker uit de schoonmaakoperatie getrokken, a-locatie of niet. Het werd te gevaarlijk. "Toen had het écht geen zin meer."

Kinderwagen op een haar na geraakt

En dan was er nog een vrouw met een kinderwagen. Ze ontkwam maar nét aan een omvallende boom. De bewakingsbeelden komen van een cafetaria, die op het moment van de opnames gesloten was.

Vrouw met kinderwagen ontsnapt aan vallende boom

"We zagen de beschadigingen aan ons gebouw, toen hebben we de camerabeelden bekeken", zegt Lieke Jansen van de Kwalitaria in Horst. Later bleek het te gaan om Maud Dekkers (33) en haar vijf maanden oude zoon.

Tegen de NOS zegt ze dat ze niets wist van de storm. "Nee, dat heb ik helemaal niet meegekregen. Ik ging naar Horst om een paspoort voor mijn jongste zoontje aan te vragen. Maar van de storm had ik eigenlijk nog niets gemerkt totdat de boom omviel."

Dekker was geschrokken, maar haar zoontje niet echt, zegt ze. "Hij was al moe, dus ik had hem afgedekt. Volgens mij heeft hij er weinig van meegekregen, hij is ook pas vijf maanden. Hij leek niet geschrokken."

Moeder met baby: heel veel geluk gehad

Tesla komt goed weg

Ook een afbeelding met de titel 'De Gelukkige Tesla' kwam onze kant op. De foto werd gemaakt vanuit een studentenhuis in Nijmegen, waarvan een zonnepaneel loskwam dat wonderbaarlijk genoeg niet de dure auto raakte.

Een zonnepaneel vastgespiest op een verkeersbord

Tara woont in het studentenhuis en zag de eigenaar van de auto al snel verschijnen. "Het eerste wat hij zei was: 'Er had net zo goed iemand dood kunnen gaan.' Pas daarna had hij het over zijn auto. Het is ook wel bijzonder hoe het paneel op het verkeersbord gespiest was. Je zou toch denken dat-ie eraf ketst?"

De eigenaar woont verderop in de straat. Samen met iemand van de storingsdienst van het laadpunt verwijderde hij het zonnepaneel. "Hij is daarna ook nog even ons dak opgegaan om te kijken waarom het paneel loskwam."

  • Tara
    De eigenaar van de auto (grijze jas) verwijdert het zonnepaneel van het verkeersbord
  • Tara
    De eigenaar bij zijn auto, kort na het incident
  • Tara
    De schade aan het zonnepaneel

En dan nog onderstaande foto: we kregen deze veel binnen op de redactie. Maar ja, om daar nou achteraan te bellen?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl