Macron (L) en May bij hun ontmoeting AFP

Het Verenigd Koninkrijk stelt ruim 44 miljoen pond (50 miljoen euro) beschikbaar voor de veiligheidsmaatregelen in Calais. Dat heeft de Britse premier May afgesproken met de Franse president Macron, die vandaag zijn eerste officiële bezoek aan Engeland bracht.

In Calais wordt in feite de Britse grens bewaakt. De Franse politie controleert daar paspoorten en voorkomt dat migranten op vrachtwagens naar Engeland reizen.

In ieders belang

May en Macron spraken ook over de brexit, en de positie straks van de Fransen in het Verenigd Koninkrijk en die van de Britten in Frankrijk. Terwijl de onderhandelingen over de brexit in volle gang zijn, is het volgens May nog steeds in ieders belang dat Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk een goede relatie behouden.

Macron heeft May ook een cultureel geschenk aangeboden. Frankrijk leent het wereldberoemde Tapijt van Bayeux uit aan het Verenigd Koninkrijk.

Detail van het Tapijt van Bayeux AFP

Macron ontmoette premier May in het landelijke Sandhurst, ten westen van Londen. Daar is de Koninklijke Militaire Academie gevestigd, waar onder anderen prins Harry en Sir Winston Churchill hun opleiding kregen. In het gevolg van Macron reisden zeven ministers mee.

Gisteren werd al aangekondigd dat de Britten drie Chinook-helikopters en tientallen militairen beschikbaar zal stellen voor de Franse militaire missie in Mali.

STER reclame