'Systeem van whereabouts niet in strijd met mensenrechten'
Het systeem van whereabouts, waarbij een topsporter dagelijks moet aangeven waar hij of zij is om beschikbaar te zijn voor dopingcontrole, is niet in strijd met de rechten van de mens. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens geoordeeld.
Tientallen Franse sportbonden en sporters, onder wie oud-wielrenster Jeannie Longo, hadden een klacht ingediend bij het Hof. Zij vonden dat de strenge regels hen te veel beperkten in hun vrijheid en in hun privé-leven. Ook vonden ze het oneerlijk dat alleen topsporters hun whereabouts moeten doorgeven.
Hoger beroep
Longo kwam in 2011 in opspraak omdat er meerdere malen onduidelijkheid was over haar whereabouts. Ook miste ze in anderhalf jaar tijd drie dopingtesten. Ze werd uiteindelijk niet gestraft omdat ook de Franse dopingautoriteit fouten had gemaakt.
Toch stapten Longo en een aantal andere Franse sporters in 2012 naar de Franse rechter omdat ze het niet eens waren met het systeem waarbij ze voortdurend moesten aangeven waar ze zich bevonden.
De Franse rechter verwierp de aanklacht echter, waarna de sporters, gesteund door onder andere de Franse handbalbond, basketbalbond en vakbond voor profvoetballers, de zaak voorlegden aan het Hof voor de Rechten van de Mens.
Gezondheid
Dat oordeelde vandaag dat er weliswaar sprake is van enige inbreuk op de privacy, maar dat dat is geoorloofd omdat zonder het systeem van de whereabouts en dopingcontroles het risico op dopinggebruik groter is. "Juist de controles dienen de gezondheid van de sporters", aldus de uitspraak van het Hof die bindend is.
De uitspraak is een overwinning voor het wereldantidopingagentschap WADA dat nu gewoon aan sporters mag blijven vragen waar ze zich bevinden om dopingcontroles uit te voeren.