NOS NieuwsAangepast

Eigen pensioenpotje en zzp-pensioen zitten er voorlopig nog niet in

De gesprekken in de polder tussen werkgevers en werknemers over een nieuw pensioenstelsel en zzp-pensioen verlopen zeer moeizaam. De vakbonden zien geen heil in een nieuw individueel stelsel, waarbij degene die pensioenpremie betaalt meer keuzemogelijkheden heeft.

Dit blijkt uit gesprekken met meerdere bronnen die bij het overleg over een nieuw pensioenakkoord betrokken zijn. Het nieuwe stelsel is volgens de vakbonden niet solidair genoeg omdat er "pech- en gelukgeneraties" zouden ontstaan.

Individueler

Het kabinet wil het pensioen individueler maken, waardoor werknemers voor zichzelf sparen en niet meer voor een hele groep jongere of oudere werknemers. In dat systeem moeten wel grote economische verliezen collectief worden gedeeld.

De vakbonden en werkgeversorganisaties zitten al jaren aan de tekentafel om vorm te geven aan zo'n nieuw pensioenstelsel. Maar de vakbonden lijken geen handtekening te gaan zetten onder wat vorig jaar nog leek op de beste optie waar alle partijen mee konden leven.

Probleem

Dat de gesprekken zo moeizaam verlopen is een probleem voor minister Koolmees van Sociale Zaken. Hij deed een dringend verzoek aan de werkgevers en werknemers om tot een pensioenakkoord te komen vóór 1 april.

Koolmees wil namens het kabinet graag een ander pensioenstelsel, maar zonder steun van de vakbonden en de werkgevers is dit vrijwel onmogelijk. Het kabinet kan een nieuw stelsel niet afdwingen.

De pensioenfondsen gaan over de keuze voor een nieuw stelsel, en dat moeten zij vervolgens zelf invoeren. In veel pensioenbesturen zitten vertegenwoordigers van vakbonden en werkgevers, dus uiteindelijk hakken zij de knoop door.

Zzp-pensioen

Ook wordt er binnen de polder gesproken over wat te doen met de steeds groter wordende groep zelfstandigen die geen pensioen opbouwt. De meeste zzp'ers bouwen geen pensioen op, wat het kabinet ziet als een mogelijk toekomstig armoedeprobleem.

De drie partijen praten daarom ook over de mogelijkheden van een verplicht pensioen voor alle zelfstandigen. De vakbonden zijn voor en willen dat alle zzp'ers uiteindelijk meedoen.

Werkgevers herkennen dat er meer sociale zekerheden moeten komen voor deze groep. Toch zijn ze een stuk huiveriger omdat het inhuren van zzp'ers een stuk duurder zal worden.

Grote impact

Volgens politiek verslaggever Marleen de Rooy hebben de twee dossiers alles met elkaar te maken en zorgt vertraging over het nieuwe pensioenstelsel voor vertraging van het zzp-pensioen. "De vakbonden houden vol dat de twee onderwerpen los van elkaar staan. De werkgevers zeggen dat een nieuw stelsel het vervolgens ook makkelijker maakt om zelfstandigen mee te laten doen."

De onderhandelingen lijken vast te zitten maar er zijn nog wel openingsmogelijkheden, zegt De Rooy. "Minister Koolmees moet de partijen zo ver zien te krijgen dat ze inzien dat niets doen geen optie is, want dat heeft grote impact voor komende generaties werknemers en ondernemers."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl