NOS NieuwsAangepast

Tieners lezen steeds minder boeken

'Het laatste boek dat ik las was een stripboek'

Het aantal tieners dat wekelijks minstens 10 minuten aaneengesloten leest is enorm gedaald, meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau. In 2006 las nog 65 procent thuis af en toe een boek. In 2016 was dat 40 procent.

Ook het aantal jongvolwassenen dat in zijn vrije tijd leest is teruggelopen van 87 procent in 2006 naar 49 procent in 2016.

Volgens het SCP lezen 65-plussers met 90 procent het meest en dat is ten opzichte van 2006 ook niet veranderd.

Al met al is het aantal lezers de afgelopen jaren flink afgenomen. In 2006 las nog 90 procent van de Nederlanders minstens 10 minuten aaneengesloten in de week, in 2016 was dat nog maar zo'n 70 procent.

Jongere leest een boek

Ondanks het steeds groter wordende digitale leesaanbod, lezen Nederlanders nog steeds het vaakst van papier. Tijdschriften, gevolgd door kranten en boeken worden het meest van papier gelezen. Mensen die digitaal lezen doen dat het liefst op de pc of laptop, gevolgd door de tablet en smartphone. Het aantal lezers van e-books is sinds 2014 nauwelijks meer toegenomen.

Lezen van het scherm is het populairst onder jongeren en mensen met een middelbare of hoge opleiding. Het wordt ook vaker dan bij het lezen van papier gecombineerd met ander mediagebruik. 45 procent van de tijd dat mensen van het scherm lezen gebruiken ze gelijktijdig ook andere media. Bij papierlezers is dit 33 procent van de tijd.

Welke boeken lezen jongeren?

De website lezenvoordelijst.nl biedt jongeren hulp bij de keuze van de boeken die ze lezen voor het vak Nederlands. De boekenlijsten voor 12 tot 15-jarigen (vmbo & onderbouw en havo/vwo) en 15 tot 19-jarigen (bovenbouw havo/vwo) geven een redelijk betrouwbaar beeld van welke boeken op dit moment populair zijn.

Boy 7 van Mirjam Mous is favoriet bij de onderbouw, gevolgd door De jongen in de gestreepte pyjama van John Boyne en De hongerspelen van Suzanne Collins. In de onderbouw is het in tegenstelling tot de bovenbouw ook toegestaan om vertaalde boeken te lezen.

Ieder jaar aangevuld

In de bovenbouw wordt Het gouden ei van Tim Krabbé het vaakst gelezen. Daarna zijn Sonny Boy van Annejet van de Zijl en Het diner van Herman Koch de populairste boeken.

De lijst is samengesteld door een paar honderd docenten. Sinds 2011 wordt de lijst ieder jaar met 20 titels aangevuld die worden geselecteerd door twaalf docenten.

Bekijk hieronder de volledige lijsten:

12 tot 15 jaar (vmbo & onderbouw havo/vwo)

TitelAuteur
1Boy 7Mirjam Mous
2De jongen in de gestreepte pyjamaJohn Boyne
3De HongerspelenSuzanne Collins
4Haar naam was SarahTatiana de Rosnay
5Een weeffout in onze sterrenJohn Green
6Chatroom Helen Vreeswijk
7Pizza MaffiaKhalid Boudou
8Als je dit leest ben ik doodSally Nicholls
9Hoe ik nu leefMeg Rosof
10OorlogswinterJan Terlouw

15 tot 19 jaar (bovenbouw havo/vwo)

TitelAuteur
1Het gouden eiTim Krabbé
2Sonny BoyAnnejet v.d. Zijl
3Het dinerHerman Koch
4De aanslagHarry Mulisch
5Die zomerWanda Reisel
6HersenschimmenJ. Bernlef
7De tweelingTessa de Loo
8Allemaal willen we de hemelEls Beerten
9Nooit meer slapenW.F. Hermans
10CelCharles den Tex

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl