Tegenstanders van het nieuwe vliegveld vieren het schrappen van het project met champagne AFP

De Franse regering laat het plan varen voor de aanleg van een nieuw vliegveld in het westen van het land. In plaats daarvan wordt het bestaande vliegveld in Nantes uitgebreid, heeft premier Edouard Phillippe bekendgemaakt.

Het nieuwe vliegveld moest in Notre-Dame-Des-Landes komen, ten noorden van Nantes. Het zou een klein 600 miljoen euro kosten. Hoewel een meerderheid van de bevolking zich in een referendum in 2016 voor de bouw van de nieuwe luchthaven had uitgesproken, was er ook fel en af en toe gewelddadig verzet tegen de plannen.

Philippe zei van de bouw af te zien vanwege de explosieve sfeer rond het project en de verdeeldheid onder de bewoners van de regio.

De discussie over het nieuwe vliegveld heeft tientallen jaren geduurd.

Terrein bezet

Milieuactivisten en anarchisten bivakkeren al enige tijd op het bouwterrein uit protest tegen de aanleg van het vliegveld. Ze hadden het terrein omgedoopt in ZAD, een Franse afkorting die staat voor zowel 'zone die verdedigd moet worden' als 'zone voor duurzame landbouw'.

Philippe zegt dat de activisten tot het voorjaar hebben om het terrein vrij te geven. Hij dreigde ook met politie-ingrijpen om wegen in de buurt vrij te maken en "grenzen te stellen aan de wetteloze zone".

'Democratie vertrapt'

Bestuurders van het departement Loire-Atlantique zijn woedend over het besluit van de regering om af te zien van een nieuw vliegveld. Ze beschuldigen de regering in Parijs ervan "de democratie vertrapt te hebben".

Ook is premier Philippe volgens hen bezweken onder de druk van de tegenstanders.

STER reclame