Kamer neemt afscheid van Emile Roemer
De Tweede Kamer heeft afscheid genomen van ex-SP-leider Emile Roemer. Hij verlaat de Kamer na een lidmaatschap van ruim elf jaar. Roemer kondigde vorige maand zijn vertrek aan. Hij zei toen dat het tijd is om het stokje over te dragen aan een nieuwe lichting en dat zijn missie erop zit. Hij is als fractievoorzitter en partijleider opgevolgd door Lilian Marijnissen.
Kamervoorzitter Arib typeerde Roemer als aardig, collegiaal en vrolijk en als een knokker met humor. Ze wees op zijn bijnaam 'de grote vriendelijke reus'. Volgens Arib schuilt achter de reus een uiterst gedreven man, die dag en nacht strijdt voor een betere en meer rechtvaardige samenleving, waar voor iedereen een plek is. Ze wees ook op zijn imago van betrouwbaarheid.
14 zetels
Roemer kwam na de verkiezingen van 2006 in de Kamer. Eerst voerde hij vooral het woord over verkeer en waterstaat. Na ruim drie jaar werd hij fractievoorzitter. Onder zijn leiding leed de SP in 2010 een grote verkiezingsnederlaag.
In 2012 ging de partij lang aan kop in de peilingen, maar uiteindelijk bleef het aantal SP-zetels bij de verkiezingen van dat jaar gelijk: 15. Sinds maart vorig jaar heeft de SP 14 zetels in de Kamer.
Regeringsdeelname
Voor de laatste verkiezingen trok Roemer fel van leer tegen de VVD. Hij sloot een coalitie met die partij uit en maakte daarmee de kans op deelname van de SP aan een kabinet bij voorbaat klein. In zijn afscheidsbrief schrijft hij dat hij de SP graag in een nieuwe regering had gezien. "Dat is nu niet gelukt. Maar onze tijd komt, let maar op."
In een live-uitzending van de NOS op Facebook zei hij dat hij nog steeds achter het uitsluiten van de VVD als coalitiepartner staat. "Meedoen alleen is niet genoeg. Meedoen is alleen maar goed als je het verschil kunt maken." Volgens Roemer botst de SP op alle belangrijke thema's met de VVD.
Burgemeester, onderwijs, zorg
Wat de 55-jarige Roemer na zijn afscheid als Kamerlid gaat doen, is nog niet bekend. Tegen de NOS zei hij dat hij zo snel mogelijk weer aan de slag wil en dat hij al wat "lijntjes heeft uitgezet".
Burgemeester lijkt hem een "eervol beroep", maar ook een baan in de zorg of een terugkeer naar het onderwijs zijn mogelijk. Roemer ziet zich niet meer in de Kamer terugkomen. Als de SP in een kabinet komt, sluit hij een ministerschap niet uit.
In de Kamer wordt Roemer opgevolgd door Mahir Alkaya.