De zelfrijdende Wepod in Wageningen
NOS Nieuws

'Nederland het best voorbereid op zelfrijdende auto's'

Nederland is het best voorbereid op de komst van zelfrijdende auto's uit een groep van 20 landen. Dat zegt consultancybureau KPMG na een internationaal onderzoek. Volgens KPMG heeft Nederland uitstekende wegen, een overheid die zelfrijdende auto's verwelkomt en een goede infrastructuur voor het laden van elektrische auto's. KPMG gaat ervan uit dat veruit de meeste zelfrijdende auto's elektrisch zullen zijn.

"Nederland is klaar voor zelfrijdende auto's", aldus KPMG. "De intensief gebruikte Nederlandse wegen zijn goed aangelegd en onderhouden. Ook de telecom-infrastructuur is sterk. En de overheid stelt openbare wegen open voor grootschalige testen met zelfrijdende personenauto's en vrachtwagens." Singapore staat op de tweede plaats in de ranglijst, Amerika op nummer drie.

Experimenteerwet

In Nederland zijn al testen toegestaan met zelfrijdende auto's. Maar er moet wettelijk nog wel iemand in de auto zitten, die de besturing kan overnemen. Zo reden er in 2016 zelfrijdende busjes tussen station Ede-Wageningen en de universiteit in Wageningen.

De regering heeft een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer, waardoor het mogelijk wordt dat er ook zelfrijdende auto's de weg op mogen zonder bestuurder erin. Er moet dan nog wel een bestuurder op afstand zijn, dus iemand die via mobiele netwerken meekijkt en zo nodig kan ingrijpen.

Op dit gebied zijn sommige staten in de VS al wat verder. Zo rijden er sinds een paar maanden in een deel van Arizona zelfrijdende auto's zonder bestuurder rond. En in de loop van 2018 mag dit ook in Californië.

Top tien landen die voorbereid zijn op zelfrijdende auto's

Algemene ranglijstLandRanglijst BeleidTechnologieInfrastructuurAcceptatie consument
1Nederland3412
2Singapore1821
3VS10174
4Zweden8266
5Groot-Brittannië45103
6Duitsland531212
7Canada76117
8Ver. Arab. Emiraten61458
9Nieuw-Zeeland212165
10Zuid-Korea149411

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl