ANP

De komende tien jaar gaan zo'n tachtig bruggen, tunnels en sluizen op de schop. Het gaat om infrastructurele werken die gebouwd zijn in de jaren 50 en 60. De bruggen moeten worden versterkt omdat het verkeer steeds zwaarder wordt.

Onder meer dertien grote bruggen en zeven tunnels in Zuid-Holland worden opgeknapt. De Wantijbrug bij Dordrecht wordt als eerste aangepakt, halverwege volgend jaar start daar het werk. De Van Brienenoordbrug bij Rotterdam is over twee jaar aan de beurt.

Kijk hier welke bruggen en tunnels op de schop gaan

Minister Cora van Nieuwenhuizen noemt de renovatie van bestaande infrastructuur een van haar prioriteiten. "We gaan de infrastructuur verjongen," zegt ze. "We zitten echt aan het einde van de levensduur van veel tunnels en bruggen."

Volgens Van Nieuwenhuizen is de hoeveelheid auto's en vrachtauto's sinds de aanleg van de tunnels en bruggen verachtvoudigd. "Vrachtwagens zijn ook drie keer zwaarder geworden. Dat vraagt dus meer van infrastructuur."

Miljarden

Rijkswaterstaat houdt er rekening mee dat de minister in maart dus nog eens tientallen andere bruggen en tunnels aanwijst die de komende tien jaar moeten worden opgeknapt. Dat gaat naar verwachting zo'n 9,5 miljard euro kosten.

STER reclame