In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Groninger Bodem Beweging en Gasberaad uit overleg schadeprotocol

De Groninger Bodem Beweging (GBB) en Groninger Gasberaad hebben geen enkel vertrouwen in de totstandkoming van een schadeprotocol voor de inwoners van het aardbevingsgebied. De belangenorganisaties stappen daarom uit het overleg met Economische Zaken en de Nationaal Coördinator Groningen en de provincie.

Volgens GBB-voorzitter Jelle van der Knoop ligt er een nieuw concept-protocol op tafel dat helemaal niet lijkt op het voorstel dat de regio Groningen zelf een paar maanden geleden heeft opgesteld. De NAM heeft volgens de organisaties in het concept-plan een veel te grote vinger in de pap gehad. Ook missen er dingen in het plan die er wel in hadden moeten staan, zegt Van der Knoop tegen RTV Noord.

In een overleg heeft de belangengroep vanmiddag daarom aangegeven geen vertrouwen meer te hebben in het proces. Over ruim twee weken, op 1 februari, moet er een nieuw protocol zijn. Volgens de voorzitter van de GBB is dat niet haalbaar omdat er naar zijn mening te veel moet worden veranderd aan het concept.

Geen contra-expert in concept

"Wat ons het meest steekt is dat er een voorstel lag, gemaakt door de provincie, gemeenten, en maatschappelijke organisaties, dat nu compleet is genegeerd. Nu ligt er plotseling een concept-protocol dat fundamenteel afwijkt." Ook Groninger Gasberaad zegt dat het concept-protocol nog steeds door de NAM is gedicteerd.

Van der Knoop is bereid weer mee te praten over het schadeprotocol als een aantal elementen uit het concept-akkoord van tafel gaat. "Mensen hebben volgens het concept niet meer de mogelijkheid om een contra-expert in te schakelen. Nu kun je wel een tweede expert inschakelen als je het met de eerste niet eens bent. We willen niet dat die mogelijkheid vervalt."

Vanavond debatteert de Tweede Kamer over het schadeprotocol.

Advertentie via Ster.nl