Oliver Ivanovic tijdens lokale verkiezingen in 2013
NOS NieuwsAangepast

Kosovaars-Servische politicus Oliver Ivanovic doodgeschoten

De prominente Kosovaars-Servische politicus Oliver Ivanovic is doodgeschoten. Onbekende aanvallers hebben hem voor de deur van zijn partijbureau onder vuur genomen vanuit een voorbijrijdende auto in het noorden van de stad Mitrovica. Volgens lokale media is hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen bezweken.

De 64-jarige Ivanovic was in het noorden van Kosovo een bekende politicus. In 2016 werd hij veroordeeld vanwege oorlogsmisdaden tijdens de burgeroorlog. Hij zou in 1999 opdracht gegeven hebben voor de moord op etnische Albanezen. In 2017 werd Ivanovic in hoger beroep vrijgesproken. Er zou een nieuw proces plaatsvinden.

In brand gestoken

Wie achter de moord zit, is vooralsnog onduidelijk. De politicus had aan beide zijden van het politieke spectrum uitgesproken tegenstanders.

Ivanovic werd gezien als iemand die wilde samenwerken met de Kosovaarse regering in Pristina, terwijl de Servische minderheid in Noord-Mitrovica de autoriteiten in Pristina grotendeels boycot. Ivanovic drong erop aan dat de Serviërs meer zouden deelnemen aan verkiezingen in Kosovo. Ook werkte hij samen met de internationale gemeenschap met als doel de Serviërs beter te laten integreren in de Kosovaarse samenleving.

In juli vorig jaar werd de auto van Ivanovic in brand gestoken. Sommige mensen zijn het duidelijk niet eens met mijn opvattingen, zei hij toen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl