Marechaussee wil meer controle op kleine vliegvelden
De Koninklijke Marechaussee pleit voor meer toezicht van de overheid op kleine vliegvelden. De elf kleine luchthavens van Nederland, zoals Budel, Teuge en Hoogeveen, zouden nu makkelijk door criminelen te gebruiken zijn voor bijvoorbeeld mensensmokkel en drugshandel.
Een woordvoerder van de marechaussee zegt in Trouw dat de controle op de kleine vliegvelden te wensen overlaat: "Door het niet standaard aanwezig zijn van de overheidsdiensten is de aard en de omvang van de criminaliteit lastig vast te stellen."
De marechaussee zou ook graag zien dat piloten verplicht worden de gegevens van passagiers en bemanningen op vluchten vanaf de kleine luchthavens door te geven. Voor vluchten van en naar landen binnen het Schengen-gebied is dat nu nog vrijwillig.
's Nachts
Een anonieme medewerker van een kleine luchthaven zegt in Trouw dat er op deze vliegvelden veel onopgemerkt blijft, zeker als de beheerder na zonsondergang vertrokken is. "Er zijn hekken, maar je kunt zo het poortje opendoen. Wat er 's nachts gebeurt zien we niet. We weten niet wat er in de hangars wordt gedaan."
Dat er criminelen op kleine vliegvelden actief kunnen zijn, bleek vorig jaar juli op Teuge bij Apeldoorn, waar werd geprobeerd om elf Albanese volwassenen en drie kinderen naar Engeland te smokkelen. Ook werd daar 60 kilo heroïne onderschept die vanuit Engeland onderweg was naar Duitsland.
'Marechaussee is welkom'
"Het staat de marechaussee en douane vrij om de controles op te voeren", zegt Meiltje de Groot, directeur van Teuge Airport en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Luchthavens. "Criminaliteit komt voor op de kleine luchthavens", zegt zij, "zoals het overal voorkomt."
De Groot benadrukt dat niet de vliegvelden, maar overheidsinstanties zelf daarvoor verantwoordelijk zijn. De marechaussee controleert personen aan de grens; de douane controleert de goederen.
De gegevens van bemanningen en passagiers worden standaard doorgegeven voor vluchten van en naar landen buiten het Schengen-verdrag. Landen binnen dat gebied worden niet gecontroleerd, "net zoals je ook niet wordt gecontroleerd op de boot naar Texel". Maar als de marechaussee toch extra gegevens wil, valt daar volgens De Groot prima over te praten.