Timmermans wil nog wel een periode door als EU-commissaris
Komend jaar wordt het jaar van de besluiten. Over het geld, de brexit, de migratie, meer of minder Europa. De vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans is enthousiast over wat er politiek gesproken allemaal op stapel staat en wil daar graag bij zijn. Het duurt nog twee jaar voordat het aan de orde is, maar Timmermans zou, als premier Rutte het hem vandaag vraagt, geen nee zeggen tegen een nieuwe termijn als Eurocommissaris.
"Maar", zo zegt hij, "voorlopig belt Rutte niet, want het is niet aan de orde en tegen die tijd zullen we wel zien waar we staan. Vandaag zou ik niet nee zeggen. Maar hoe dat over anderhalf jaar is, weet ik nu nog niet."
Timmermans trekt de conclusie na een bespiegeling over wat de Europese Unie allemaal gaat aanpakken komend jaar. "Een nieuwe coalitie in Duitsland - als deze er komt - betekent een impuls voor Europese samenwerking. Men ziet in Duitsland meer dan ooit tevoren dat we de EU nodig hebben om problemen aan te pakken. Migratie, internationale veiligheid."
Moderne motor
Maar het is niet de bedoeling dat Duitsland en Frankrijk alleen de kar trekken in Europa. De Frans-Duitse as mag terugkeren als motor van de EU, maar wel een moderne motor. "Het zal een samenwerking zijn die openstaat voor anderen. Nederland moet zich daar bij aansluiten, actief deelnemen aan de discussie. Eigen prioriteiten inbrengen en plannen bijsturen."
Volgens Timmermans is dat ook de wens van premier Rutte. "Nederland kan ook namens vele anderen spreken. Dat is in het belang van de Nederlanders en de Nederlandse economie."
"Zorg dat je actief bent"
De vicevoorzitter van de Europese Commissie denkt bijvoorbeeld aan de discussie over de Economische en Monetaire Unie, de toekomst van de euro. "Ook als er straks een stevige crisis is, want die komt vroeg of laat, moeten we er klaar voor zijn om die aan te pakken. De bankenunie moet stevig zijn. De belastingbetaler moet niet opnieuw opdraaien voor instellingen die zich misdragen. Nederland zal actief aan dat debat deelnemen."
Meer of minder Europa dat maakt Timmermans niet uit. "Het gaat er om dat mensen niet straks moeten betalen als de financiële sector zich misdraagt. Daar hebben we Europa voor nodig. We moeten samen antwoorden vinden op de migratiecrisis." Hij houdt er niet van om op de rem te staan. "Zorg dat je actief bent. Zeg gewoon heel duidelijk waar je wilt dat het niet verder gaat. Maar zeg ook heel duidelijk waar je wel wilt dat het verder gaat."
Vandaag zou ik niet nee zeggen.
Timmermans haalt het voorbeeld van de vluchtelingen aan. "Ik ben er van overtuigd dat Nederland breed wil dat we een Europees antwoord formuleren op het migratievraagstuk. Dat betekent betere bescherming van de buitengrenzen, afspraken met derde landen dat ze hun burgers terugnemen als ze geen recht hebben op verblijf. Maar ook dat als er echte vluchtelingen komen dat we als Europeanen de schouders er onder zetten om de mensen een veilig onderkomen te bieden. Dat begrijpt men in Nederland donders goed."
De toekomst van Europa stopt, wat Timmermans betreft, niet na de verkiezingen van 2019. "We doen nu zaken die nodig zijn en toegevoegde waarde hebben. De commissie is echt aan het veranderen, we doen niet alleen meer zaken die leuk zijn, maar alleen die echt noodzakelijk zijn."
Dat was ook de opdracht waarmee Timmermans in 2014 op pad is gestuurd. Minder regels uit Brussel. Hij draait eerst om de vraag heen of hij door zou willen gaan. In kringen van het Nederlandse kabinet wordt positief over Timmermans gedacht. "Vandaag zou ik niet nee zeggen. Maar hoe dat over anderhalf jaar is, weet ik nu nog niet."