ANP
NOS NieuwsAangepast

OM wil 'verkeershufters' intensiever in de gaten houden

Verkeershufters: weggebruikers die zich keer op keer schuldig maken aan overtredingen in het verkeer. Het Openbaar Ministerie wil ze harder aanpakken. De zogenoemde verkeersveelplegers zijn namelijk vaak veroorzakers van aanrijdingen en zwaardere verkeersongevallen, zegt Roy Appels van het OM.

De politie Midden-Nederland test daarom nu een nieuwe werkwijze. Ze houden de automobilist intensiever in de gaten, stapelen de verkeersovertredingen en leggen die gebundeld aan de rechter voor. "Als je zaken bij elkaar verzamelt en je ze in een keer voor de rechter brengt, kan je een hogere straf eisen."

Natuurlijk met het uiteindelijke doel het gedrag te verbeteren. "Hoge geldboetes worden nog wel betaald. Maar we merken dat als we aan het rijbewijs gaan komen of een gevangenisstraf dreigt, dan schrikken we mensen wel af."

Asociale bestuurder verantwoordelijk voor meeste ongevallen

Het gaat om mensen die in korte tijd veelvuldig met justitie in aanraking zijn gekomen door hun gedrag in het verkeer. Zoals de 20-jarige man die vandaag als eerste verdachte via de nieuwe methode voor de rechtbank in Utrecht stond.

"Hij is 20 jaar en heeft al vijf pagina's met verkeersovertredingen. Dan heb je het als beginnend bestuurder wel heel bont gemaakt." Hij wordt onder meer verdacht van bumperkleven, het rijden op een 80 km weg met een snelheid van 150 km per uur en het rijden van 230 kilometer per uur waar maximaal 100 is toegestaan.

De politierechter kon vandaag geen uitspraak doen, omdat hij niet bevoegd is. Hij verwijst de zaak door naar de kantonrechter. Wanneer die de zaak in behandeling neemt is nog niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl