Prins Bernhard
NOS NieuwsAangepast

Prins Bernhard niet naar hoorzitting in raad over vastgoedbezit Amsterdam

Prins Bernhard Jr. komt niet naar de gemeenteraad in Amsterdam voor een discussie over de woningmarkt. Bernhard, die veel vastgoed in de hoofdstad bezit, heeft dat in een e-mail aan de raad laten weten.

Bernhard legt in zijn e-mail niet uit waarom hij niet komt. Maar in een brief die Bernhard heeft laten opstellen door zijn woordvoerder staat dat hij zichzelf niet deskundig genoeg acht. De brief, die in handen is van De Telegraaf, is echter nooit op de bus gedaan door de prins.

Ophef

In november ontstond ophef toen bleek dat prins Bernhard, zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, via een vennootschap honderden woningen in Amsterdam in bezit heeft, die hij verhuurt.

Wethouder Ivens zei dat de opkomst van investeerders zoals prins Bernhard negatieve gevolgen heeft voor de woningmarkt in Amsterdam. De investeerders kopen vaak woningen en splitsen die op in meerdere huurwoningen. De wijk verandert daardoor, zegt Ivens.

Van iemand die zoveel panden in Amsterdam bezit, verwacht je toch wel dat hij deskundigheid heeft.

PvdA-fractievoorzitter Moorman

PvdA-fractievoorzitter Moorman bevestigt dat prins Bernhard de uitnodiging voor de hoorzitting heeft afgeslagen. Ze is verbaasd dat hij zich heeft afgemeld vanwege een "gebrek aan deskundigheid".

"Dat verwondert mij nogal", zegt Moorman. "Van iemand die zoveel panden in Amsterdam bezit, verwacht je toch wel dat hij deskundigheid heeft."

D66-raadslid Vink, voorzitter van de raadscommissie Wonen, betreurt het dat de prins niet komt naar de hoorzitting. "Het was een mooie kans geweest om te horen hoe hij erin staat", zegt Vink.

Hoorzitting

De hoorzitting over de Amsterdamse vastgoedmarkt morgenavond is een initiatief van de lokale PvdA-fractie. Het is de bedoeling dat investeerders, politici en deskundigen voor de gemeenteraad een beeld schetsen van de situatie op de huizenmarkt.

Bernhard is niet de enige particuliere investeerder die niet naar de hoorzitting komt. Volgens Het Parool komen veel anderen ook niet opdagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl