Britse bouwgigant met 45.000 werknemers failliet
Na mislukte onderhandelingen tussen schuldeisers en de Britse overheid valt vandaag het doek voor bouwbedrijf Carillion. De bouwgigant is goed voor 45.000 banen wereldwijd, waarvan 20.000 in Engeland.
Het bedrijf vroeg dit weekend om 300 miljoen pond steun van de Britse overheid, maar de regering weigerde over de brug te komen. Daardoor heeft Carillion vandaag faillissement moeten aanvragen. Eerder weigerden de banken al om het bedrijf nog te financieren.
Gapend gat
Volgens persbureau Reuters moet het bouwbedrijf nog 900 miljoen pond aan schuldeisers betalen. Bovendien is sprake van een pensioengat van 580 miljoen pond.
Het bedrijf is verantwoordelijk voor grote projecten, met name in de publieke sector. Zo is het bedrijf momenteel betrokken bij de bouw van ziekenhuizen in Liverpool en Birmingham. Ook heeft het meerdere infrastructuurprojecten onder zijn hoede, zoals de bouw van een hogesnelheidslijn van Londen naar het noorden van Engeland en de aanleg van een ringweg om de Schotse stad Aberdeen.
Vertragingen en financiële tegenvallers bij minstens drie van dergelijke projecten zouden het bedrijf de kop hebben gekost.
Biezen pakken
In het afgelopen halfjaar kelderde de koers van het bedrijf met 90 procent. Na een winstwaarschuwing in juli moest topman Richard Howson zijn biezen pakken.
De handel in de aandelen is voorlopig opgeschort. In het Verenigd Koninkrijk vragen politici zich nu af waarom het bedrijf nog projecten van de overheid kreeg, terwijl al duidelijk was dat de problemen zich opstapelden. Volgens een overheidsfunctionaris was het aantal publieke projecten dat Carillion van de Britse overheid na de winstwaarschuwing kreeg 'op twee handen te tellen'.
Niet alleen Carillion dreigt door het faillissement ten onder te gaan. Ook duizenden banen van leveranciers staan op de tocht. Volgens Mike Cherry, topman van de Britse MKB-brancheorganisatie, hebben andere bedrijven de afgelopen tijd tot wel vier maanden moeten wachten op betalingen van de bouwgigant.
Onduidelijkheid
Het is voor de werknemers van de bouwgigant en andere partijen nog onduidelijk hoe het faillissement verder wordt afgehandeld. In een verklaring van de Britse overheid wordt werknemers geadviseerd om vandaag gewoon naar hun werk te komen.
Crisisberaad
Het nieuws van het faillissement zorgt voor opschudding in de Britse politiek. William Gavinson, minister van Defensie, zegt dat het kabinet samenkomt voor een crisisberaad. Een parlementaire onderzoekscommissie opent een onderzoek.