Een Russische Toepolev-160
NOS NieuwsAangepast

Belgische F-16's onderscheppen Russische bommenwerpers boven Noordzee

Twee Belgische F-16's hebben boven de Noordzee, in het Nederlandse deel van het zogenoemde verantwoordelijkheidsgebied van de NAVO, twee Russische bommenwerpers onderschept. Doordat de twee toestellen door de geluidsbarrière gingen, hoorden mensen in het noordoosten van Nederland een knal.

Belgische piloten onderschepten de twee Toepolev 160-toestellen, door de NAVO ook wel Blackjacks genoemd, in de buurt van de Waddeneilanden. De Russen vlogen daarna door richting het Verenigd Koninkrijk. Daar werden ze gevolgd door de Britse luchtmacht.

De Belgische F-16's zijn inmiddels teruggekeerd op de vliegbasis in het Waalse Florennes.

Het komt geregeld voor dat Russische toestellen worden onderschept in gebied waarvoor de NAVO verantwoordelijk is. De Russen mogen er gewoon vliegen, mits ze aan alle afspraken voldoen.

De Russische bommenwerpers hadden hun radioapparatuur vandaag niet op de juiste wijze ingesteld, waardoor de transponder een verkeerd signaal uitzond. De Nederlandse militaire luchtverkeersleiding kon het toestel daardoor niet goed volgen en identificeren. Daarom werden de Belgische F-16's de lucht in gestuurd.

Systeem werkt goed

Nederlandse en Belgische toestellen komen gemiddeld enkele keren per jaar in actie om Russische toestellen te begeleiden, omdat er iets niet in orde is. Meestal gaat het om een ontbrekend vluchtplan of een verkeerd ingestelde transponder.

Minister Bijleveld van Defensie zegt in een reactie dat het systeem goed heeft gewerkt. "We hadden ze in de gaten en konden ze volgen en ook weer op een goede manier bij een ander afleveren." De Russische bommenwerpers boven de Noordzee beschouwt Bijleveld als een vorm van afschrikking of uitlokking. "Het is een van de manieren waarop je ziet dat de dreiging een beetje toeneemt."

Begeleiding van Russische toestellen door Belgische en Nederlandse straaljagers

JaarAantal inzetten
20170
20160
20152
20143
20132
20122
20115

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl