AFP
NOS NieuwsAangepast

Palestijnse tiener Ahed Tamimi hoort vandaag of ze (voorlopig) vrijkomt

  • Arlene Gelderblom

    Correspondent Israël en Palestijnse gebieden

  • Arlene Gelderblom

    Correspondent Israël en Palestijnse gebieden

De Israëlische militaire rechtbank beslist vandaag of de 16-jarige Ahed Tamimi op borgtocht wordt vrijgelaten, of dat ze tot het einde van haar proces wordt vastgehouden.

Het Palestijnse meisje werd wereldwijd bekend door een filmpje, waarop te zien is dat ze een Israëlische soldaat schopt en slaat. Ze is een symbool geworden voor het Palestijnse verzet.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Overal in het huis van de familie Tamimi hangen posters van Ahed. "Het is moeilijk", zegt haar vader, de bekende activist Bassem Tamimi. "Ik ben trots dat iedereen in de wereld over haar praat en dat ze een voorbeeld is geworden voor haar generatie. Maar we zijn ook droevig en bezorgd."

Ahed Tamimi zit sinds 19 december 2017 in een Israëlische gevangenis, samen met haar moeder Nariman. Ze wordt onder andere aangeklaagd voor opruiing, bedreiging van soldaten en het gooien van stenen. Kort na de publicatie van het filmpje, waarin ze een soldaat slaat die op het erf van de Tamimi's staat, wordt ze opgepakt.

De Tamimi's wonen in Nabi Saleh, een dorp met ongeveer 600 inwoners in de Palestijnse gebieden. Wekelijks zijn hier confrontaties tussen Israëlische militairen en Palestijnse demonstranten. De inwoners van Nabi Saleh protesteren al jaren tegen de Israëlische nederzetting Halamish en de gevolgen daarvan voor het dorp. Nabi Saleh en Halamish liggen tegenover elkaar op twee heuvels.

Tijdens die protesten worden er stenen gegooid naar Israëlische militairen, die de checkpoints rondom Nabi Saleh bemannen. De militairen reageren met traangasgranaten, rubberen kogels en geluidsbommen. Bij het huis van de familie Tamimi vliegen de stenen en traangasgranaten je om de oren.

Moet Ahed Tamimi (16) in een Israëlische cel op haar proces wachten?

De Tamimi's spelen een belangrijke rol in het protest. Niet alleen organiseren ze de demonstraties, ook leggen ze alles vast met camera's. Ook Ahed is van jongs af aan in de filmpjes te zien.

Pure propaganda, zeggen critici. De Tamimi's zouden kinderen op soldaten afsturen om een reactie uit te lokken. "Ze noemen het geloof ik ook wel Pollywood", zegt Bassem Tamimi. Hij haalt zijn schouders op. "Hoe 'de andere kant' onze methodes evalueert, is hun probleem. Hoe overtuigen we hun leger dan om mee te spelen in onze propaganda?"

NOS/Arlene Gelderblom
Militairen van het Israëlische leger in Nabi Saleh

Het Israëlische leger wilde ons niet te woord staan, maar de schrijver van de gedragscode van het leger wel. Professor Asa Kasher vindt het terecht dat Ahed gearresteerd is. "Wat mij betreft had ze gelijk gearresteerd kunnen en moeten worden, op het moment dat ze de militair sloeg", zegt Kasher. Als in Nederland een politieagent geslagen wordt, dan wordt de dader ook gearresteerd. De soldaten moeten ongestoord hun werk kunnen doen."

Volgens Kasher vormt Ahed Tamimi wel degelijk een gevaar voor de veiligheid. "Gevaarlijk zijn betekent niet per se dat je levens in gevaar brengt. Het gaat erom dat de rechtsorde wordt verstoord, daardoor worden missies in gevaar gebracht."

NOS/Arlene Gelderblom
Een demonstrant in de tuin van de Tamimi’s

Bassem Tamimi zegt dat zijn dochter geen andere keus had. "Wat moet ze dan doen, de soldaten een roos of een kop thee geven, als ze op ons terrein komen? Wij leren onze kinderen dat ze sterk moeten zijn tegenover onze vijanden."

De militaire rechtbank besluit vandaag of Ahed op borgtocht vrij kan komen. Mensenrechtenorganisaties hebben Israël opgeroepen om de tiener vrij te laten. Het proces tegen Ahed kan, volgens haar advocaat, mogelijk maanden duren. Als ze wordt veroordeeld, is de maximale straf 14 jaar gevangenisstraf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl