NOS NieuwsAangepast

'Moskou traint Bosnisch-Servische separatisten'

Rusland traint een paramilitaire eenheid in Republika Srpska, het Servische deel van Bosnië, melden Bosnische media. De recent opgerichte militie met de bijnaam Servische Eer zou ten dienste staan van Milorad Dodik, de separatistische leider van Srpska. In de Balkan en in het Westen is grote bezorgdheid over Russische bemoeienis met het Servische deel van Bosnië en Herzegovina.

De Bosnische nieuwssite Zurnal publiceerde foto's van de groep in militair uniform en met wapens. Op de foto's staan de mannen in het gezelschap van Milorad Dodik, en zitten ze in de zetels van het parlement van Republika Srpska in Banja Luka.

zurnal.info
Een van de foto's die Zurnal publiceerde

Zurnal heeft vertrouwelijke documenten van de Bosnische veiligheidsdienst ingezien. Die beschrijven het doel van de nieuwe unit: mogelijke interventie in het geval dat de oppositie het werk van de autoriteiten wil belemmeren.

De separatistische leider Dodik dreigt met grote regelmaat dat hij Srpska wil afscheiden van de rest van Bosnië. Er is groeiende zorg dat een referendum over onafhankelijkheid, met steun van Rusland, op handen is. De Bosnisch-Servische minister van Veiligheid, Dragan Mektic, heeft tegenover The Guardian bevestigd dat de Bosnische veiligheidsdiensten op de hoogte zijn van de aanwezigheid en activiteiten van deze groep, en ze al langer in de gaten houden.

Servische onderwereld

Volgens de nieuwssite Zurnal worden leden gerekruteerd in de Servische onderwereld. De groep zou worden opgeleid in een Russisch-Servisch centrum voor humanitaire hulpverlening in Nis, een stad in het zuiden van Servië. Er zijn al langer bedenkingen bij het door Rusland gefinancierde centrum, waarvan vermoed wordt dat het een dekmantel is voor Russische spionage op de Balkan.

Volgens de Russen is het centrum opgericht om Servië te helpen bij reddingsoperaties, overstromingen en het opruimen van bommen afkomstig van de NAVO-bombardementen in 1999.

Belachelijke verzinsels

De Russische ambassade in Sarajevo ontkent het bestaan van een door Russen getrainde eenheid. 'We vinden het niet de moeite waard te reageren op deze belachelijke verzinsels', schreef de ambassade in een verklaring. Ook het kantoor van president Dodik van Srpska doet de berichten af als onzinnig en noemt ze gevaarlijk omdat het onrust veroorzaakt onder de bevolking.

De Russische invloed en inmenging op de Balkan baart het Westen grote zorgen. De berichten komen ruim een jaar na een coup-poging in Montenegro, waarbij wordt aangenomen dat de Russen achter een beraamde moordaanslag op de president zaten om Montenegro's toetreding tot de NAVO tegen te houden. Eventuele NAVO-toetreding van Bosnië wordt tegengehouden door Republika Srpska.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl