Vluchteling Jack leerde programmeren en werkt nu bij KLM
Karin Alberts
Verslaggever
Karin Alberts
Verslaggever
Waarom wordt de komst van vluchtelingen alleen maar als een probleem ervaren, vroeg Gijs Corstens zich af toen hij in 2015 de krant las. Door zijn werk bij een investeerder in de IT-sector wist hij van het schreeuwende tekort aan goede programmeurs.
Wij zoeken programmeurs, zij zoeken een nieuw bestaan en werk, dacht Corstens en hij zette een stichting op die gemotiveerde vluchtelingen leert programmeren. Dat werd Hack your Future. Vandaag kregen vijf studenten een bewijsschrift dat ze de cursus goed hebben doorlopen. Vijftien anderen begonnen aan de cursus.
De cursisten leren programmeren, maar ook om met elkaar samen te werken:
De komende zes maanden komen ze elke zondag naar Amsterdam en krijgen ze les van een groep vrijwilligers. Elke vrijwilliger is professioneel programmeur. Maar het meeste werk zullen de cursisten thuis moeten doen. En dat is pittig, weet Jack Sacali uit eigen ervaring.
Vijf jaar geleden vluchtte hij uit Syrië, hij woonde twee jaar in Turkije en kwam toen naar Nederland. Via Facebook leerde hij Hack your Future kennen. "Ik studeerde zeker 60 uur per week", vertelt hij. "Ik volgde tegelijkertijd een cursus Nederlands."
Stage bij Bijenkorf, werk bij KLM
Hack your Future hielp hem bij het vinden van een stageplek bij De Bijenkorf. Daar was men zo tevreden met zijn werk dat het bedrijf hem een baan aanbood. Hij sloeg het aanbod af. "Ik had gereageerd op een advertentie bij KLM en daar kon ik aan de slag. Daar heb ik voor gekozen."
Sacali werkt inmiddels 2,5 maand op het hoofdkantoor in Amstelveen. De voertaal op zijn afdeling is Engels, wat wel zo handig werkt als je collega's uit vijftien verschillende landen komen. Het komt hem goed uit. Nederlands verstaan kan hij wel, praten vindt hij lastiger.
Bayu Slamet is de manager die Jack aannam. Jacks cv trok zijn aandacht in de stapel van veertig sollicitanten. "In de eerste plaats omdat hij matchte met de inhoud van de baan. De Hack your Future-opleiding noemde allerlei technologieën waar wij dagelijks mee werken. En daarnaast dacht ik: dit is een doorzetter. Als je vanuit Syrië via Turkije naar Nederland komt: dat is heel wat. Dus we besloten hem uit te nodigen voor een programmeeropdracht." En dat lukte.
Gijs Corstens luistert tevreden toe terwijl Slamet aan het woord is. Hoe krijgt hij het voor elkaar om les te geven volgens de laatste technologieën?
"De instelling van programmeurs moet zijn dat je elke dag nieuwe dingen kunt leren. We leren onze cursisten niet alleen programmeren maar ook om snel nieuwe dingen te leren en om kritisch na te denken over codes. Aan trucjes leren alleen heb je niks, want als het landschap verandert, kun je opeens niets meer."
Lang niet iedereen die aan de cursus begint, haalt de eindstreep. "Het is een zwaar programma, ze moeten daarnaast ook Nederlands leren en de vluchtelingen hebben figuurlijk gesproken vaak een behoorlijke rugzak waardoor het niet altijd lukt", zegt Corstens.
Door Hack your Future voel ik me welkom en dat helpt om me thuis te voelen in Nederland.
Van de vijftig mensen die de cursus met succes doorliepen, hebben de meesten nu een betaalde baan. "De rest koos ervoor door te studeren aan de universiteit."
Jack noemt zijn aanmelding bij Hack your Future misschien wel de beste beslissing van zijn leven. "Het heeft me op het spoor gezet van een nieuwe carrière. In Syrië was ik grafisch ontwerper. Bovendien heb ik er nieuwe, aardige mensen door ontmoet. Ik voel me welkom en dat helpt om me thuis te voelen in Nederland."