Handbalmannen naar play-offs WK door zege op België

De handbalmannen zijn weer een stapje dichter bij de eindronde van het WK. Door een bijna letterlijk zwaarbevochten zege op België (33-30) werd Oranje poulewinnaar en daarmee verdiende de ploeg een play-offticket.

Zwaarbevochten zege brengt handbalmannen plaats in play-offs WK

Nederland had in de stampvolle Sittardse sporthal voldoende aan een gelijkspel tegen de Belgen, die na vijf wedstrijden op slechts één punt volgden, om zich van de groepswinst te verzekeren.

Na een gelijkopgaande openingsfase liep Nederland, met dank aan topscorer Bobby Schagen en doelman Gerrie Eijlers, in de eerste helft uit naar een veilig ogende voorsprong van vijf punten.

Stevige wedstrijd

In de tweede helft werd het spel echter een stuk harder en liep de voorsprong van Nederland terug. België kwam herhaaldelijk tot op twee punten, maar wist het gaatje nooit te dichten. Jasper Adams schoot het duel uiteindelijk op slot en bracht Nederland in veilige haven.

In juni zal de ploeg van de IJslandse bondscoach Erlingur Richardsson strijden om een ticket voor het WK, dat in januari 2019 wordt gehouden in Duitsland en Denemarken.

Het is nog niet duidelijk welke tegenstander de handballers treffen in de play-offs. Dat horen ze na het EK, dat momenteel bezig is in Kroatië. De landen die zich niet via dat Europees kampioenschap voor het WK plaatsen, krijgen in de play-offs een herkansing.

Oranje wist zich na het WK van 1961 nooit meer te plaatsen voor WK's, EK's of Spelen.